Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så vill LO hjälpa fattiga migranter

00:48. Stefan Löfven om DN:s granskning: ”Ni har gjort ett jättejobb. Vi har människor i Sverige som far väldigt illa.”

LO vill ta hjälp av traffickinglagstiftning för att komma åt problemen med hur fattiga migranter utnyttjas på arbetsmarknaden.

– Vi ser att det ofta är samma ligor som jobbar med prostitution och arbetare, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-basen har följt DN:s artikelserie om ”De osynliga” – de fattiga migrantarbetarna – och tycker att den är fantastisk.

– Det är otroligt bra att någon beskriver det som sker, säger han.

Även statsminister Stefan Löfven är berörd.

– Ni har gjort ett jättejobb. Vi har människor i Sverige som far väldigt illa, som utnyttjas hänsynslöst. Det måste vi få stopp på, säger han.

Som DN tidigare berättat ska justitiedepartementet inom kort lägga fram direktiv till en utredning om juridiskt bindande löften. Planen är att skärpa lagen, så att arbetare inte kan lockas till Sverige med falska uppgifter om lön och anställningsvillkor.

Men statsminister Stefan Löfven vill också skärpa kontrollerna på arbetsmarknaden och ställa större krav på att företag tecknar kollektivavtal.

– Också när vi handlar upp olika tjänster så måste vi nog ha krav på kollektivavtal och ge parterna bättre möjligheter att hålla koll på arbetsmarknaden, säger han.

Fackföreningsrörelsen undersöker fler möjligheter.

– Vi är inte främmande för att gå vidare. Vi tittar just nu på ett förslag inom LO att vi skulle kunna applicera traffickinglagstiftningen på de som luras att komma hit. Jag ska inte säga att det är slavarbete, men det är ju vanligt att man får jobba för 2 000–3 000 i månaden, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Efter sommaren ska LO:s styrelse träffa anställda vid det fackliga centret för papperslösa.

– Det är en direkt följd av DN:s artikelserie, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har sagt till DN att den tidigare borgerliga regeringen bär ett stort ansvar för missförhållanden bland migrantarbetare. Han hävdar att Alliansens politik försvagade fackföreningsrörelsen och därmed tillsynen på arbetsmarknaden.

Karl-Petter Thorwaldsson uttrycker sig lite mjukare.

– Det är inte så att svensk fackföreningsrörelse är fattig. Vi saknar inte tänder. Det är klart att vi tappade 330 000 medlemmar på arton månader när egenavgifterna i a-kassan höjdes. Det är klart att vi slogs för vårt liv och att bromsa blodflödet. Men det är inget försvar. Vi måste komma tillbaka, säger han.

Han påpekar att även myndighetskontrollen har försvagats.

– Myndighetskontrollen för arbetsmiljö och skyddsinspektion har nästan försvunnit. Det gör att man inte ser missförhållanden, säger han.

Läs också: ”De osynliga” – de fattiga migrantarbetarna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.