Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Så vill Löfven stärka motståndet mot utländsk påverkan

01:38. Redan i dag förekommer operationer för att påverka i Sverige och risken finns att det fortsätter under valrörelsen inför valet 2018, enligt statsminister Stefan Löfven (S) som därför ser behov av att stärka motståndskraften i partierna och det politiska systemet.

Partiledare, politiker och representanter för massmedier ska få lära sig att stå emot dataintrång från främmande makter. Det är en del av regeringens åtgärder för att höja motståndskraften mot andra staters försök att påverka nästa års riksdagsval, som statsminister Stefan Löfven (S) presenterar på DN Debatt.

”Det finns ingenting som säger att framtida svenska val kommer att vara fredade. Tvärtom ser vi redan i dag tydliga tecken på försök att påverka till exempel vår säkerhetspolitik”, skriver Stefan Löfven på DN Debatt.

Läs mer: DN Debatt. ”Så ska vi skydda valrörelsen från andra staters påverkan”

Statsministern utgår bland annat från den amerikanska valrörelsen, där ”påverkansoperatoner har bekräftats” och Rysslands öppet pekats ut. Liknande försök har förekommit tidigare, men nya metoder och digital teknik har gjort att operationerna blir mer effektiva och kraftfulla.

”Vi måste vara vaksamma och agera kraftfullt mot försök från främmande makt att i antagonistiska syften sprida propaganda eller desinformation”, skriver Stefan Löfven på DN Debatt.

Enligt statsministern kommer det att krävas mera än de politiska beslut som fattats av riksdagen. Alla svenskar har ett ansvar.

”Uppgiften att vara källkritisk, att hålla sig informerad och att inte sprida oriktig information är även ett ansvar för alla samhällsaktörer: politiska partier, organisationer och mediebolag. Även vi som enskilda medborgare har en plikt att motverka falsk information som undergräver våra demokratiska principer”

För att höja motståndskraften mot cyberangrepp och dataintrång tar regeringen hjälp av Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

”Säkerhetspolisen kommer att höja kunskapen inom de politiska partierna om riskerna för påverkansoperationer under valrörelsen. Partierna ska informeras om hur otillbörlig tillgång till informationssystem och dator- och nätverksoperationer kan möjliggöra spridandet av vilseledande information och modifiera data för specifika syften, samt vilka skyddsåtgärder partierna kan vidta”, skriver statsministern.

”MSB kommer att samla representanter för massmedier och sociala medieplattformar för en dialog om utvecklandet av informations- och cybersäkerhet. Syftet är att öka mediernas medvetenhet om och förmåga att stå emot försök till dataintrång och annan otillbörlig verksamhet”.

Själv har statsministern bjudit in partiledarna för samtliga riksdagspartier till en gemensam genomgång av hotbilden av Säpo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.