Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sabuni-fornekar-att-hon-gick-billobbyns-arenden/

Svensk politik

Sabuni förnekar att hon gick billobbyns ärenden

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni intervjuas i Ekots Lördagsintervjun.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni intervjuas i Ekots Lördagsintervjun. Foto: Ali Lorestani/TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni försvarade sig i Ekots Lördagsintervjun mot anklagelserna om att hon låtit sig påverkas av den tidigare partisekreteraren Johan Jakobssons rapport om en kommission för elektrifiering av biltransporter, något som han tagit fram på beställning av bilbranschen. 

– Det här är inte Johan Jakobssons förslag, jag visste inte att han skrivit rapporten, sade hon.

Nyamko Sabunis samarbete med den tidigare partiledaren Lars Leijonborg och förre partisekreteraren Johan Jakobsson – som bägge numera är lobbyister – avslöjades av Svenska Dagbladet i en serie artiklar, där udden riktats mot att Liberalernas politik utformats efter lobbyns agendor. 

Det ska bland annat ha handlat om ett förslag om att skapa en branschgemensam kommission för elektrifiering av biltransporter, efter en rapport som Johan Jakobsson tagit fram, och som bekostats av Scania. 

Ett sådant förslag presenterades av Sabuni i somras i Almedalen.

Läs mer: Ewa Stenberg om att lobbyisternas hemligheter skyddas av politikerna 

Sabuni medgav i lördagsintervjun att hon träffar tidigare framstående partivänner i egenskap av ”partister” och diskuterar liberal politik och olika förslag, men att det i de mötena inte handlar om lobbying.

Leijonborg och Jakobsson skiljer på sina roller som medlemmar i Liberalerna och uppdragen som lobbyister, hävdade hon. 

Enligt Sabuni var det inte heller Jakobssons rapport på uppdrag av bilbranschen som låg bakom hennes förslag i Almedalen. 

 – Det här är inte Johan Jakobssons förlag, jag visste inte att han skrivit rapporten. Däremot vet jag att Scania och resten av bilindustrin vill ha en kommission, säger hon i Lördagsintervjun. 

Hon menade i intervjun att eftersom hon kom från näringslivet till partiledareposten, från teknikkonsulten ÅF, så hade hon kunskap om bilbranschens önskemål om en gemensam plattform för hur elektrifieringen ska gå till. 

På frågan om att det blivit en stor diskussion om hennes integritet svarar Sabuni att det är en efterhandskonstruktion att Johan Jakobsson tagit fram en rapport som ”han lobbat mot henne”.

Sabuni förnekade också att hennes partiledarkampanj finansierats genom lobbying, eftersom det inte behövdes några pengar att tala om.