Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sabuni: Illa genomtänkt idé

Svenskt Näringslivs idé om att humaniorastudenter ska få lägre bidrag än ingenjörstudenter har väckt starka reaktioner. Biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni kallar den ”illa genomtänkt”

– Min uppfattning är att Sverige ska ligga i framkant i alla utbildningar, både humaniora och tekniska utbildningar. Det kan inte åläggas politiker eller någon annan att göra skillnader på vetande och vetande. Allt vetande är bra för samhällets utveckling, säger hon till DN.se.

Nyamko Sabuni är biträdande utbildningsminister och har bland annat studiemedlesystemet på sitt bord. Hon har själv ännu inte hunnit ta del av Svenskt Näringslivs rapport ”Konsten att strula till ett liv”, men väl av rapporteringen kring den. Och hon är kritisk.

– Vi måste ha ett transparent studiemedelsystem som studenterna kan lita på och där regelverk är långsiktiga. Man kan inte bedöma från period till period hur arbetsmarknaden kommer att se ut. Ett efterfrågat yrke i dag är inte det i morgon, säger Nyamko Sabuni.

Hon menar att om något skulle behöva utvecklas – i det fall man anser att studenter ska välja kurser som ska syfta direkt till ett yrke – är det yrkes- och studievägledningen.

– Men min utgångspunkt är att ingen kunskap är bortslösad. Används den inte direkt i ett yrke kan den användas inom ramen för organsitionsliv eller på andra sätt för samhället. Utbildning har ett mervärde i sig själv, säger Nyamko Sabuni.

Varför skriver man då en sådan rapport?

– Det kan jag förstås inte svara på, men om svenskt Näringsliv är avsändare betyder det i princip att de skulle ålägga oss politiker att vi nu skulle börja analysera arbetsmarknadens utveckling och därmed göra skillnad på utbildning och utbildning. En sådan tillit har de aldrig haft förut och de har aldrig ens antytt att politiker är bäst lämpade för sådana bedömningar.

Du låter arg på Svenskt Näringsliv?

– Haha, nej, absolut inte. Det är nyttigt och viktigt med öppen debatt, idéer och förslag, men just den här idén var lite väl illa genomtänkt.

Riksdagsledamot Roger Tiefensee (C) var ordförande parlamentariska utredningen Studiesociala kommittén. För drygt två år sedan presenterade de sitt betänkande om studiemedel. Aldrig under arbetets gång dikuterades sådana idéer som Svenskt Näringsliv tagit upp.

– Vi diskuterade förstås ämnen som hur man kan premiera en större genomströmning i högskolan, men inget sådant som att vikta olika utbildningar och ersättningar mot varandra. Den sortens sociala ingenjörskonst är inget jag vill se i studiemedelsystemet, säger Roger Tiefensee till DN.se.

– Vad vi var mer inne på var behovet av studie- och yrkesvägledning. Både för att man ska välja rätt från början och för att man ska välja något som har en framtid på arbetsmarknaden. Det är antagligen svaret på vad Svenskt Näringsliv egentligen söker i stället för detta krångliga och icke-eftersträvansvärda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.