Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sabuni-kraver-hardare-tag-mot-skolor-som-inte-skoter-sig/

Sverige

Sabuni kräver hårdare tag mot skolor som inte sköter sig

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni riktar i dag hård kritik mot systemet med friskolor efter DN:s granskning av Elma school i Rågsved.

– Nya regler måste till, säger hon.

Det är många som har reagerat på DN:s granskning om Elma School AB och dess ägare Khalid El Mouselhi som under många år har fått kritik av Skolinspektionen, samtidigt som Skolverket har betalat ut miljonbelopp i statsbidrag till skolan.

På onsdagen efterlyste Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hårdare kontroll av skolor som inte sköter sig.

– Jag blir arg varje gång det framkommer att någon utnyttjar samhällets vilja att öka valfriheten för medborgarna, säger hon och syftar på det fria skolvalet och systemet med friskolor som hon menar kräver en hårdare tillsyn.

När Skolinspektionen i somras drog in tillståndet för ägaren Khalid El Mouselhi att driva Elma School AB så överklagade han till förvaltningsrätten och begärde inhibition tills nästan instans har sagt sitt. Det gör att han kan fortsätta driva skolan och även söka statsbidrag.

Det är något som Nyamko Sabuni vill täppa till. 

– Det funkar inte med en ordning där Skolinspektionen drar in ett tillstånd, samtidigt som domstolen godkänner fortsatt verksamhet under överklagandeprocessen. Nya regler måste till.

– En skola ska heller inte kunna begära bidrag när den samtidigt är föremål för utredning och fått kraftig kritik av Skolinspektionen, säger Nyamko Sabuni.

På onsdagen var det meningen att skolans ägare Khalid El Mouselhi skulle inställa sig vid Södertörns tingsrätt för att en lärare har begärt honom och skolan i konkurs för att få ut sin lön.

I oktober konstaterade Kronofogden att skolan saknar kända utmätningsbara tillgångar för att täcka den skuld som finns till läraren. 

Men uppenbarligen fanns det pengar. 

– Han valde till slut att betala ut pengarna till läraren. Det gör att vi återkallar vår konkursansökan så snart skolan har betalat för rättegångskostnaderna på 22 000 kronor, säger Erik Grahn, som är förbundsjurist vid LO-TCO rättskydd och företräder läraren.

– Hon har fått sina pengar och tycker att känns skönt att det är över för hennes del.

Det var i höstas som läraren framförde kritik mot hur skolan sköttes och sade sedan upp sig. Det ledde till att hon inte fick slutlön och semesterersättning motsvarande 21.000 kronor, har hon berättat för DN.

Elma School AB i Rågsved har under många år snuvat lärare på deras löner. Lärarförbundet driver för närvarande fordringar som gäller elva lärare som inte har fått ut sina pengar.

Elma school i Rågsved.
Elma school i Rågsved. Foto: Hampus Andersson

 

Läs mer: 

Kritiserad friskola får miljonbelopp i statsbidrag 

Benjamin Dousa (M): ”Staten måste hålla hårdare i skattebetalarnas pengar” 

Lärare får inte ut sina löner – nu begärs den kritiserade skolan i konkurs 

Skolinspektionen försökte stänga Elma school – som fortsätter rekrytera elever