Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sabuni-vill-infora-civilplikt-for-att-skydda-befolkningen/

Sverige

Sabuni vill införa civilplikt för att skydda befolkningen

Nyamko Sabuni (L), talar på Folk och Försvar. Foto: Henrik Montgomery/TT

SÄLEN. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill aktivera civilplikt för att utbilda ungdomar så att de kan skydda befolkningen vid fredskriser som it-attacker och vid krig. Tre dagar i rad har svenska ministrar pekat ut Ryssland som alltmer hotfullt mot Sverige. 

Att stärka Sveriges civila försvar – alltså skyddet av hela samhället – var tisdagens tema på Folk och försvars rikskonferens i Sälen. 

– Vi möter i dag nya hot och vi vill utveckla värnplikten med civilplikt för att kalla in unga människor. Detta för att kunna möta nya hot, sade Nyamko Sabuni. Som exempel nämnde hon översvämningar, bränder, torka eller it-attacker som stänger av el och värme.

Under det kalla kriget hade Sverige ett civilförsvar med 200.000 civilpliktiga för att kunna undsätta befolkningen. Försvarsberedningen övervägde 2017 att återinföra civilplikten, vilket L nu vill göra verklighet av i höstens försvarsbeslut.

Antalet värnpliktiga som utbildas varje år kommer nu att öka till 8.000 år 2025. Liberalerna vill att 800 ungdomar också tas ut till civilplikt, vilket skulle kosta cirka 200 miljoner kronor per år. 

Mikael Damberg (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

– Sverige angrips i dag på flera fronter, förklarade inrikesminister Mikael Damberg som i regeringen är ansvarig för de civila delarna av totalförsvaret. Han visade bilder på hur ryska statliga nyhetstjänsten Sputnik (och högersajten Breitbart i USA) skickat ut nyheten i världen att man i Sverige vill ha kannibalism för att rädda jorden.

Men konferensdeltagarnas skratt fastnade i halsen. Denna desinformation är endast ett av många försök från totalitära krafter att misskreditera Sverige, våra värderingar och vår demokrati, enligt Damberg. Detta paras med spioneri, it-angrepp, försök att köpa viktiga företag och påverka debatten, fortsätter ministern.

De andra ministrar som framträtt under dagarna i Sälen hade ett gemensamt tema: det hotfulla Ryssland.

– Vilken del av närområdet vi än talar om, kan vi inte bortse från Ryssland, och en rysk närvaro som, tyvärr, ibland är som hotfull eller utmanande, inledde utrikesminister Ann Linde (S) i söndags.

På måndagen kritiserade försvarsminister Peter Hultqvist (S) hotfulla ryska kärnvapenövningar och avtalsbrott. På tisdagen påminde Miljöpartiets språkrör Per Bolund om hur många av Sveriges transporter drivs av olja från ett Ryssland som är ”mer och mer hotfullt mot svenska intressen”. 

– Vi är väldigt överens med Försvarsberedningen om att Ryssland har agerat på ett sätt i Europa som bryter mot internationella konventioner och hur vi hanterat konflikter och mellanmänskliga relationer sedan andra världskriget. Det skapar en stor osäkerhet. Att dessutom Ryssland är aktiva på underrättelseområdet i Sverige är ju en realitet - och det måste sägas, förklarar Mikael Damberg för DN.