Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sahlgrenska-drabbat-1500-datorer-har-kraschat/

Sverige

Sahlgrenska drabbat: 1.500 datorer har kraschat

1.500 datorer har kraschat oförklarligt på SU sedan i somras. Foto: Magnus Hallgren

Tusentals datorer med sårbar hårdvara används på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sedan sommaren har 1.500 hårddiskar kraschat.

I hela Västra Götalandsregionen finns 17.000 datorer med den känsliga hårddisken installerad.

Datorn heter HP Elitedesk 800 G2 35W och 17.000 exemplar används inom verksamheter i hela Västra Götalandsregionen.

I somras märkte regionens it-avdelning, VGR IT, hur ett stort antal hårddiskar på HP-datorerna plötsligt kraschade. Varför vet de inte.

– Det är 4.000 datorer som har kraschat. Men det är sedan i somras. Sedan har det eskalerat igen förra veckan, säger Maria Skoglöf, avdelningschef på VGR IT.

Inom NU-sjukvården i Uddevalla och Trollhättan har hundratals hårddiskar slutat fungera och sjukhusen har sedan i tisdags gått upp i stabsläge.

Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) är regionens största enhet och omfattar Sahlgrenska sjukhuset, Mölndals sjukhus, Östra sjukhuset, Högsbo sjukhus och den rättspsykiatriska kliniken Rågården. Inom SU används runt 6.000 datorer av typen HP Elitedesk 800 G2 35W.

– Det är 1.500 av dem som har kraschat. Det har skett stegvis sedan i somras. Vi hade en period när vi följde det här väldigt noga, men sedan stannade det av. Sedan tog det fart igen runt månadsskiftet, säger Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör på SU.

Hon uppger att situationen trots det är under kontroll och att de medicinska verksamheterna inom SU inte har påverkats.

– Hittills har vi kunnat hantera det här genom att byta ut datorer när det har behövts. Men det har varit ett problem att leverantören inte har kunnat få fram nya hårddiskar tillräckligt fort, säger hon.

En leverans av nya hårddiskar är på väg och arbetet med att byta ut de trasiga pågår.

– Men ett annat problem är att det inte går att förutse vilka datorer som kommer att gå sönder, säger Boel Mörck.

Av miljöhänsyn finns det inom VG-regionen en policy om att slå av datorer när de inte används. SU har tvingats gå ut med information om att de som använder HP Elitedesk 800 G2 35W ska undvika att starta om sina datorer.

– Vi har märkt att de verkar krascha lättare om man stänger av och startar datorn, så nu har vi sagt att man bara ska låta de här datorerna vara. Vi gör inga uppdateringar eller någonting utan låter dem vara i fred, säger Boel Mörck.