Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 06:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sahlgrenska-satter-upp-provtagningstalt/

Sverige

Sahlgrenska har satt upp tält för corona-provtagning

Tältet har satts upp utanför utanför infektionskliniken vid Östra sjukhuset – en del av Sahlgrenska.
Tältet har satts upp utanför utanför infektionskliniken vid Östra sjukhuset – en del av Sahlgrenska. Foto: Tomas Ohlsson

Fallet där en man i Göteborg har testat positivt för det nya coronaviruset har lett till en stor ökning av personer som bedöms behöva testas. Därför satte Sahlgrenska sjukhuset under fredagen upp ett särskilt provtagningstält.

Tältet, av modellen ventilerat byggtält, är placerat utanför entrén till infektionskliniken, som i sin tur är belägen på Östra sjukhusets område.

Det är där som mannen i 30-årsåldern som på onsdagen konstaterades bära på det nya coronaviruset också vårdas. 

Mannens hela arbetsplats, ett företag i Mölndal precis söder om Göteborg med ett 40-tal medarbetare, har nu stängt.

– Det här är en säkerhetsåtgärd. Mannen har varit på kontoret efter sin resa där han blev smittad och så vitt jag vet har ingen mer drabbats på kontoret, säger hr-chefen på företaget till SVT Väst. 

Tältet som satts upp vid Östra sjukhuset kommer att ha tre arbetsstationer för att, som det heter i ett pressmeddelande, ”öka kapaciteten för hur många personer som kan lämna prover”. Det är 40 kvadratmeter stort och utrustas med belysning och värme. På fredagseftermiddagen pågick arbetet med att dra fram elektricitet.  

Läs mer: Smittskyddsläkaren: Det gäller att bryta smittkedjan

För att få lämna prov där ska man först få remiss via 1177, sjukvårdsupplysningen. 

Provtagning av opåverkade patienter utomhus förekommer redan i Malmö och i Lund.

– Vi har hela veckan erbjudit prover utomhus, ofta har de sökande kunnat sitta kvar i sina bilar, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

I dag sätts avskärmningar upp också utanför klinikerna i Skåne för att freda de vårdsökandes integritet. Även på Skånes universitetssjukhus krävs en tidsbokning via telefon för att kunna ta ett prov.

– Det är ingen drive-in-mottagning. Vi har ordnat med det här när trycket ökade efter sportlovet och coronautbrottet i Italien, säger Magnus Aspegren till DN.

Läs mer om Göteborg och Västsverige här

Läs mer om coronaviruset här