Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sahlgrenska-svarar-pa-kritiken-inga-extra-besparingskrav-pa-psykiatrin/

Sverige

Sahlgrenska svarar på kritiken: Inga extra besparingskrav på psykiatrin

Foto: Jonas Lindstedt

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska spara nära 100 miljoner på psykiatrivården under 2019 och 2020. Sjukhusledningen bemöter nu kritiken om att besparingarna kommer att gå ut över vården.

– Vi har inte lagt ett större besparingskrav på psykiatrin än på andra områden, säger ekonomidirektören Anders Glansén.

Tidigare i veckan riktade Schizofreniförbundet skarp kritik mot de planerade besparingarna inom psykiatrivården på Sahlgrenska.

– Omdömeslöst och hjärtlöst, sade förbundsordföranden Margaretha Herthelius, som menar att minskad personal och indragna vårdplatser riskerar att drabba ”de sköraste”.

Området psykos, dit schizofrenisjuka hör, ska spara 19 miljoner 2020. På området affektiva är besparingen 26 miljoner. Till detta kan läggas de stora besparingar som gjorts i år. Enligt Sahlgrenska uppgick de till 52 miljoner. Det innebär att man under 2019 och 2020 totalt ska spara 97 miljoner inom psykiatrin.

Besparingskraven har väckt oro bland annat från personal och fackliga företrädare. Men Sahlgrenska ekonomidirektör Anders Glansén förnekar att psykiatrivården får ta en större smäll än andra avdelningar.

– Vi lägger ut effektiviseringskrav proportionellt mot omsättningen, det vill säga områdets storlek. I den meningen är kraven inte större på psykiatrin jämfört med andra. Däremot vet jag att de haft ekonomiska bekymmer, vilket gör utmaningen större än själva effektiviseringskravet. De har en gammal ryggsäck med sig, säger Glansén.

Han värjer sig också mot påståendet att sjukhusledningen skulle satsa mer på patientgrupper som till exempel cancersjuka och poängterar att Sahlgrenska gjort två satsningar inom psykiatrin genom att starta nya mottagningar för självskadebeteende och spelberoende i Göteborg.

Läs också: ”Bara ord” när Sahlgrenska undviker varsel

En stor anledning till att kostnaderna har ökat inom psykiatrin är nya mediciner. Enligt Glansén gäller det sjukvården generellt.

– Vi ser från 2019 till 2020 att läkemedelskostnader ökar mycket. Det kommer nya fantastiska läkemedel som gör patienterna mycket bättre, men de kostar mycket pengar. Det är helt rätt att dessa kostnader ökar inom psykiatrin, men den allra största ökningen har vi inom cancervården, säger Glansén.

Pia Rydell är verksamhetschef för området Psykiatri Psykos. Hon håller med Margaretha Herthelius om att personer med schizofreni är en särskilt stigmatiserad grupp och att det är viktigt att lyfta fram patient- och anhörighetsperspektivet. Samtidigt känner hon inte samma oro för att vården ska bli lidande på grund av de senaste årens stora besparingar. 

– Vi känner oss trygga med att även i fortsättningen kunna ge alla nödvändiga insatser till patienterna med de största behoven. Det går att att bibehålla vård på en hög nivå trots de utmaningar vi står inför, säger Rydell och menar att Sahlgrenska även i fortsättningen kommer att kunna driva en av landets ledande kliniker för personer med schizofreni.

Läs fler artiklar från Göteborg och Västsverige här