Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sahlin kritisk till S-ledningen

Socialdemokraternas tidigare ledare Mona Sahlin är kritisk till att nuvarande S-ledningen inte direkt tog avstånd från den nyblivne partistyrelseledamoten Omar Mustafas samröre med personer med tydliga antisemitiska åsikter.

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han har gjort, säger Mona Sahlin till Aftonbladet.

Hennes uttalande kom i onsdags efter att hon medverkat i tidningens webb-tvprogram. Något senare uttalade sig dock partisekreterare Carin Jämtin för TT och sade att hon förutsätter att Omar Mustafa delar partiets värderingar om att "människovärdet är okränkbart".

Omar Mustafa är ordförande för Islamiska förbundet, som tidigare bland annat bjudit in egyptiern Salah Sultan att tala på en konferens i Stockholm. Sultan ska enligt uppgift ha sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och använder deras blod i det osyrade brödet.

Omar Mustafas valdes överraskande in i partistyrelsen i samband med förra veckans S-kongress i Göteborg. Mona Sahlin undrar hur pass förberedd valberedningen egentligen var.

– Det förvånar mig storligen om man inte ställde frågor om detta. De verkar ha blivit tagna på sängen och det oroar mig väldigt mycket, säger hon till Aftonbladet.
Omar Mustafa själv sade i onsdags att han beklagade att det har uppfattats som en legitimering av antisemitism att Islamiska förbundet bjudit in personer med sådana åsikter.

– Jag kan inte nog betona mitt avståndstagande från alla antisemitiska yttringar, all hets mot folkgrupp och kollektiva beskyllningar av den judiska gruppen som jag kopplats till. Det strider mot min och Islamiska förbundets värdegrund.

På en bild, publicerad i torsdagens Expressen, från ett möte med Islamiska förbundet syns Omar Mustafa tillsammans med bland andra palestiniern Azzam Tamimi – som flera gånger uttalat sig starkt antisemitiskt. Bilden är enligt tidningen från förbundets konferens i december 2011 där även den moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi deltar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.