Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sajt för moské spred att terrorattacken var en lögn

Foto: Skärmbild/Halmstad moské

"Attacken i Paris är en lögn!!!!". Det skrev en moské i Halmstad i ett blogginlägg på hemsidan i helgen, skriver SVT. Ansvariga hävdar att det var ett socialt experiment.

Blogginlägget om terrorattacken som publicerades i helgen fick snabbt stor spridning på främlingsfientliga sidor på nätet och hade över 90.000 klick, enligt SVT.

I texten pekades flera orsaker ut som lögner: att polisen som filmats när han skjuts till döds inte blöder, och orimligheten i att de tre gärningsmännen lyckas ta sig så fort från staden och att det glömdes id-kort i flyktbilen.

”Ligger man skottskadad på gatan bör man blöda kraftigt, gör man inte det så borde något komma ut efter skott i huvudet på nära håll. Skjutvaptnet är även riktad åt fel håll...” står det i blogginlägget.

Uppgifter från Halmstad kommun och domänregister visar att det är föreningen Islamska barn- och kulturföreningen som står bakom hemsidan, vilka även är aktiva i moskén i Halmstad. Men till SVT förnekar företrädare för moskén att de har något med föreningen som skrivit på hemsidan att göra.

Sedan ändrar sig halmstads moské och hävdar att inlägget var ett socialt experiment i syfte att testa yttrandefriheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.