Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säkerheten höjs under Pride

Pridefestivalen som inleds på tisdag väntas locka minst 45 000 besökare. Men samma dag som paraden går av stapeln väntas flera antimuslimska och högerextrema organisationer samlas i Stockholm och polisen höjer säkerheten.

– Vi kommer att se till att vi har personal som kan hantera olika scenarier som kan uppstå. Vi har tagit ut en resurs som vi tycker är tillräcklig och har en särskild kommendering för Prideveckan, säger Lars Byström vid länskriminalpolisen.

Hur många poliser kommer att finnas på plats?

– Sådant brukar vi aldrig diskutera i detalj men vi har satt in extra resurser.

Årets tema är "tillsammans" och den populära regnbågsfestivalen har flyttat tillbaka till ursprungsplatsen, Tantolunden i Stockholm.

I fjol förlades festivalområdet till Kungsträdgården. Inträdet slopades, besöksantalet slog nya rekord men Stockholm Pride gick back med närmare fyra miljoner kronor och placeringen av festivalen var omdiskuterad. Flera hbt-personer utsattes för glåpord och kränkande kommentarer och en av festivalens volontärer misshandlades.

I år väntas lördagen bli extra "stökig", eftersom utländska antimuslimska organisationer samlas i Stockholm för ett möte mot jihad och radikal islamism på inbjudan av organisationen Swedish Defence League. Polisen sätter in extra resurser och säkerheten höjs.

Men arrangörerna är lugna.

– Vi är inte oroliga. Vi har en säkerhetsorganisation som samarbetar med polisen och bedömer olika typer av hot och risker. Vi känner oss trygga om att det här kommer avlöpa utan några incidenter, säger den nya festivalchefen Alf Kjeller.

På Prides fullspäckade program i år står bland annat en ny schlager-pop-show och stand-up komedi med bisexuella komikern Margaret Choo.

Det är blandningen mellan fest, politik och kultur som bidrar till festivalens spänning och dynamik, tycker Kjeller.

- Vi är unika för vi har en bredd och skapar dialoger. Med årets tema vill vi visa att vi och flera andra hbt-organisationer gör det här tillsammans, säger han.

Fakta:Stockholm Pride

Pridefirandet har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsen.

Polisen trakasserade homosexuella under en razzia mot gaybaren Stonewall Inn i New York den 27 juni 1969, och i samband med det utbröt kravaller som varade i tre dygn. Minnet av den händelsen firades främst genom politiska demonstrationer. Under 1980-talet blev manifestationerna mer folkfester och festivaler.

Pride har firats i Sverige sedan 1979 då RFSL arrangerade den första "Homosexuella frigörelseveckan". Sedan 1998 är det den fristående ideella föreningen Stockholm Pride som står som arrangör.

Runt om i världen firas ytterligare minst 140 pridefestivaler, fester och karnevaler.

Källa: Stockholm Pride (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.