Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 23:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sakerhetsmiss-oppnade-for-spionage-mot-svenska-toppolitiker/

Sverige

Säkerhetsmiss öppnade för spionage mot svenska toppolitiker

02:51.

Toppolitikers datorer har varit öppna för it-angrepp i över en månad. DN:s Linus Larsson och Kristoffer Örstadius visar hur lätt det är att utnyttja säkertshål av samma typ.

Bild 1 av 2
Foto: TT
Bild 2 av 2 DN:s Linus Larsson och Kristoffer Örstadius avslöjar brister i datorsäkerheten i riksdagen.
Foto: Magnus Hallgren

○ Svenska toppolitikers datorer har varit öppna för it-angrepp i mer än en månad. DN kan avslöja att riksdagen missade viktiga systemuppdateringar vilket gjorde datorerna möjliga att hacka.

○ Säkerhetshålet innebär en risk att angripare har kunnat stjäla dokument, avlyssna samtal och spionera via webbkameror. Trots skarpa larmrapporter rättades inte felen till.

○ Riksdagsförvaltningen förnekade, helt felaktigt, sitt misstag i flera dagar innan den ansvarige backade och bekräftade DN:s uppgifter.

○ Så enkelt hackas datorn – DN:s test efter avslöjandet visar hur riksdagens datorer kunde ha tagits över av spioner. Se webb-tv-klippet här ovan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in