Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säkra hus lyft för larmbranschen

Inbrottsvågen får oss att rusta våra bostäder. Branschen som säljer villalarm med bevakning växer kraftigt. Varje månad säljs nu 2 500 larm­system till privatpersoner.

Trygghet är en kassako för larmbranschen. Organisationen Swelarm räknar med att marknaden för larmsystem växer med 25 till 30 procent per år.

– När det är mycket inbrott i ett område får vi flera samtal från boende som vill ha förslag på en lösning för ett inbrottsskydd, säger Jan Lockner, vd för Securitas Direct som är den största leverantören.

Enligt Swelarm är 12 procent av villa­ägarna anslutna till en larmcentral. Varje år säljs 30 000 system till privatpersoner, vilket är 2 500 i månaden. Till den siffran kommer sedan ett stort antal system som enbart tjuter när larmet går, alltså inte kopplade till väktare.

– Larmet består oftast av magnetkontakter och rörelsedetektorer. Magneterna sätter man på dörrar och fönster. Detektorerna sätter man på strategiska platser där man tror att tjuvarna rör sig. Hur man gör beror helt på hur huset ser ut, säger Roger Olofsson, larminstallatör i södra Stockholm.

Enligt polisen är larm ett av de bästa sätten att skydda sig mot villainbrott. Polisen rekommenderar dessutom en rad åtgärder, bland annat att inte förvara värdesaker synliga från fönstret. Tjuvens favoritväg är att ta sig in genom fönster i bottenplanet eller genom en altandörr.

Genom att ta bort skymmande växter nära altandörrar öppnar man upp för bättre insyn. Dessutom är det viktigt att inte ha lamporna helt släckta i huset.

– Många säger att man borde skaffa ett larm. Men när man läser i lokaltidningen eller hör om grannen som haft inbrott tar man tag i det. Då kommer det närmre, säger Jan Lockner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.