Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sallsynt-gast-i-trollhattan/

Sverige

Sällsynt gäst i Trollhättan

Här är Trollhättans nya turistattraktion. En säl som sannolikt slussat genom Göta älv och nu poserar för publik mitt inne i staden. Frågan är om den oväntade gästen kommer att kunna återvända samma väg.

Fallen i Trollhättan och Saabmuseet har fått konkurrens. En knubbsäl har dykt upp vid slussområdet i stadens centrala delar och poserar gärna för fotografer. Poa Wilson Aronsson från Örebro fångade den sällsynta gästen på bild i helgen.

– Den låg på en sten i duggregnet säkert i en halvtimme och vände och vred på sig. Den såg mycket välmående ut. Kan tänka mig att det finns väldigt mycket god mat här, säger Wilson Aronsson och berättar att det trots regnet samlats en stor skara människor för att titta på sälen.

– Den verkar ha blivit en turistattraktion, säger han.

Bild 1 av 4
Foto: Poa Wilson Aronsson
Bild 2 av 4
Foto: Poa Wilson Aronsson
Bild 3 av 4
Foto: Poa Wilson Aronsson
Bild 4 av 4
Foto: Poa Wilson Aronsson

Redan i våras rapporterade Sveriges Radio P4 Väst om säl i Trollhättan. Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd från Strömstad utesluter inte att det handlar om samma djur, som tagit sig upp genom Göta Älv. Han berättar att det inte är ovanligt att sälar dyker upp i sötvattensområden, däremot att de tar sig igenom slussar.

– Knubbsälen söker sig till områden där den hittar mat och vi har tidigare sett att det finns säl i Lilla Edet, där de orsakar problem eftersom det finns utsättningar av lax. Men just den här sälen måste ju haft en väldig otur och följt med någon båt genom slussarna, säger Lunneryd.

Beståndet av knubbsäl på västkusten är just nu rekordstort. Det beräknas finnas 25.000-30.000 djur i vattnen i Skagerack och Kattegatt. Arten har återhämtat sig snabbt efter den massdöd genom en virussjukdom som drabbade sälen både 1988 och 2002, då drygt 50.000 sälar beräknas ha dött runt om i Europa.

– Att arten återhämtat sig så snabbt beror på att vi inte har någon skyddsjakt på säl, säger Lunneryd och påpekar att röster för skyddsjakt nu höjts igen efter att det dykt upp säl i Mälaren.

Frågan är nu vad som händer med turistattraktionen i Trollhättan. Sven-Gunnar Lunneryd tror att det kommer att bli svårt att fånga in sälen och berättar om de problem som drabbade kärnkraftverket i Oskarshamn när sälar kom in i en bassäng via kylvattnet. Att den här skulle simma vidare och ta sig ut i Vänern menar han är mindre troligt.

– Man får väl hoppas att den kan ta sig ut samma väg som den kom, säger Lunneryd.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Trollhättan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt