Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Samarbete inlett för att skicka tillbaka gatubarn

Regeringens ansträngningar för att skicka tillbaka de marockanska gatupojkarna ser ut att ha nått resultat. Sverige och Marocko bildar nu en gemensam kommitté för att säkra pojkarnas identiteter och förbereda ett mottagande.

Ordkriget mellan Sverige och Marocko ser ut att vara över. I alla fall om man får tro inrikesminister Anders Ygeman. På tisdagen träffade han det marockanska parlamentets talman Rachid Talbi Alami, som var på besök i Stockholm.

– Vi hade ett jättebra samtal och jag tog upp att vi har gatubarn i Sverige som är ett betydande säkerhetsproblem, berättar Ygeman för DN.

Tidigare har Marocko varit ointresserat av frågan och Marockos ambassadchef i Sverige har vägrat att prata med Anders Ygeman. Men sedan Sverige beslutat att inte erkänna Västsahara, som sedan 70-talet ockuperas av Marocko, ska Rachid Talbi Alami ha visat tydlig samarbetsvilja.

– Vi är överens om att marockanska medborgare är Marockos ansvar. Nu handlar det om att hitta lösningar på hur vi identifierar gatubarnen och hur vi klarar återvändandet med logistik och mottagande i Marocko. Och jag har uttryckt att Sverige är berett att hjälpa till i alla de delarna.

Som DN berättat har över tusen marockanska pojkar och unga män sökt asyl i Sverige sedan 2012. Endast en liten minoritet har ansetts ha skäl att få stanna, men eftersom de allra flesta säger sig sakna ID-handlingar har Migrationsverket inte lyckats verkställa ett avvisande. Detsamma gäller det växande antal pojkar som dömts till utvisning efter stölder, rån, våldsbrott och narkotikabrott.

Som ett första steg ska länderna bilda en gemensam kommitté. Som svenska medlemmar vill Ygeman se poliser, socialarbetare och tjänstemän vid Migrationsverket.

– De ska jobba med allt från rutiner för identifiering genom bland annat fingeravtrycksläsning till social infrastruktur i de fall där pojkarna saknar föräldrar.

Några pengar lovade Ygeman inte.

– Men skulle det vara det problemet ska vi naturligtvis hjälpa till i den mån vi kan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.