Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Samarbete med Nato räcker”

Sverige ska stå utanför Nato. Medlemskap i den militära alliansen begränsar landets handlingsfrihet och politiska svängrum. Det hävdar Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin.

Han beskriver partiets inställning till Nato som enkel sedan 1994 då Sverige ingick i alliansens ”Partnerskap för fred”. Det betyder närmare bestämt att samarbeten är ok och att gränsen går vid ett medlemskap som innebär ömsesidiga försvarsförpliktelser medlemsländerna emellan.

– Det är på det sättet socialdemokratiska regeringar har utvecklat samarbetet med Nato. Vi vill helt enkelt behålla den nationella handlingsfriheten. Att ingå i en militär allians innebär att man förbinder sig att försvara varandra och man ska komma ihåg att Nato också är en politisk allians, säger Urban Ahlin.

Hur då?

– Till exempel drev Sverige under socialdemokratisk regering, tillsammans med ett antal andra länder, tuffa nedrustningsfrågor för kärnvapen. Bland annat var Slovenien med, men de förstod att de måste dra sig ur för att kunna bli medlemmar i Nato. De kände trycket från stora Natoländer, det vill säga USA och andra.

Kan man inte påverka inifrån då?

– Det är bara fullständigt naivt att inbilla sig att man skulle kunna gå med i en organisation för att få bort kärnvapen när den har kärnvapenavskräckning som ett av sina försvarselement. Vi har inga problem med att Nato gått från en kalla kriget-produkt till en organisation som FN använder för fredsbevarande operationer.

Sverige övar med Nato och deltar i insatser under alliansens ledning. Även organisatoriskt och på andra sätt har Sverige de senaste två decennierna flätats samman med Nato på sätt som var otänkbara under kalla krigets neutralitetspolitik med alliansfriheten som ledstjärna under fredstid.

– Om FN ger ett mandat för en fredsbevarande insats och uppdrar åt Nato att genomföra det, och sedan Nato ber andra länder vara med och vi ställer upp… ja, jag ser inga problem i det alls, säger Urban Ahlin.

– Det är något som folkpartister brukar framföra: ”oj, oj, oj, vi är ju redan med i Nato i praktiken!”. Det är ju för att de vill omslutas av Natos artikel 5 om den ömsesidiga försvarsförpliktelsen. På andra sidan finns vänsterpartister som vill sprida bilden av att vi håller på att glida in i Nato, men det kan man inte – medlemskapet är på eller av.

En vanlig kritik som framförs mot Sveriges förhållande till Nato är att landet har en fot på vardera sidan av tröskeln. Å ena sidan deltar Sverige som partner i Natos verksamheter, å andra sidan förhindras Sverige från inflytande och insyn som utomstående.

– Det är klart att man som medlem får insyn i själva Nato, men vi menar att kostnaden är större än förtjänsten, det vill säga att vi förlorar handlingsfriheten. Vi driver den inställningen att när vi är med i en insats eller övning så ska vi få samma insyn och inflytande som alla andra deltagande länder, säger Urban Ahlin.

Hur går det då?

– Det har fungerat perfekt. I Afghanistan hade vi en del problem i början då vi inte fick ta del av en del säkerhetsklassat material. Det var nog till en del på grund av misstag att inte alla militärer kände till att de skulle sprida det också till länder utanför Natokretsen.

Diskutera! Här kan du diskutera om Sverige ska gå med i Nato, lämna samarbetet eller fortsätta som i dag.

Natos artikel 5

Parterna är överens om att en väpnad attack mot en eller fler av dem i Europa eller Nordamerika skall anses vara en attack mot dem alla och följaktligen är de överens om att, i det fall en sådan väpnad attack inträffar, skall var och en, i tillämpningen av rätten till individuellt eller kollektivt självförsvar som det tillerkänns i FN:s artikel 51, bistå parten eller parterna som attackerats på det viset, enskilt och i samförstånd med de andra parterna, genast vidta sådan handling som bedöms vara nödvändig, inbegripet användning av väpnade trupper, för att återinrätta och upprätthålla säkerheten i det nordatlantiska området.
Vilken sådan attack som helst och alla åtgärder som vidtas på grund av den skall omedelbart rapporteras till FN:s säkerhetsråd. Sådana åtgärder skall avslutas när säkerhetsrådet har vidtagit de nödvändiga åtgärderna för att återinrätta och upprätthålla internationell fred och säkerhet.

Källa: Nato (DN:s översättning)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.