Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sameer utvisas – för att han inte tog ut semester

”Jag förstår inte varför Migrationsverket har gjort den här bedömningen”, säger Sameer Suhbat på bilfirman i Täby.
”Jag förstår inte varför Migrationsverket har gjort den här bedömningen”, säger Sameer Suhbat på bilfirman i Täby. Other: Alexander Mahmoud

Sameer Suhbat, 22 år, får inte stanna i Sverige och jobba kvar på bilfirman i Täby. Migrationsverket har beslutat att hans arbetstillstånd dras tillbaka och att han ska utvisas till Bagdad.

– Skälen som Migrationsverket anger gör att man baxnar, säger hans juridiska ombud Clarence Crafoord.

Sameer Suhbat är 22 år och jobbar som bilrekonditionerare på en bilfirma i Täby.  Det betyder att han tvättar och fräschar upp bilar som lämnas in på reparation.

Han är född och uppvuxen i Bagdad, Irak, där han har sina föräldrar och släktingar. För tre år sedan ansökte han om att få arbeta i Sverige, fick grönt ljus och började jobba på en bilfirma i Täby. Det var i januari 2015.

Trots att han har lärt sig svenska och stormtrivs på jobbet så har Migrationsverket beslutat att inte förlänga hans arbetstillstånd. Med det beslutet följer att han ska utvisas till Bagdad.

Anledningen? Sameer Suhbat har inte tagit ut sju semesterdagar hos sin första arbetsgivare i Sverige, och 20 obetalda semesterdagar hos sin nuvarande.

Vi ringer upp honom på bilfirman i Täby där han är i full färd med att tvätta bilar.

– Jag förstår inte varför Migrationsverket har gjort den här bedömningen. Hur tänker de egentligen? Jag trivs och har utvecklat mycket här, och tycker att man borde få bestämma över själv om man vill ta ut semester, säger Sameer Suhbat. 

Han berättar att det efter nästan ett år på den första bilfirman kom ett brev från Migrationsverket. Där stod det att han tjänade för litet pengar och att han måste ha ett annat jobb. 

Sameer Suhbat bytte till den bilfirma där han jobbar nu och där han också tjänar över den magiska gränsen för att få arbetstillstånd, 13.000 kronor i månaden. Han kommer också att ta ut semester, upplyser han om.

Clarence Crafoord är chef för Centrum för rättvisa och har hjälpt Sameer Suhbat att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen. 

– Det som gör att man häpnar, eller baxnar, inför det här beslutet att utvisa honom är skälen som Migrationsverket anger, säger Clarence Crafoord.

Månadslönen hos den tidigare arbetsgivaren var inte anledningen till att Migrationsverket avslog Sameer Sahbats ansökan om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd, förklarar han.

– I det beslut som vi har överklagat avslog Migrationsverket Sameers ansökan enbart med hänvisning till att han inte hade tagit ut 7 semesterdagar hos den tidigare arbetsgivaren samt 20 semesterdagar hos den nya arbetsgivaren.

Clarence Crafoord tror inte att något av skälen kommer att hålla i den högre instansen, Migrationsdomstolen.

– Jag brukar vara försiktig med att ta ut något i förskott. Men man behöver inte vara superkunnig i arbetsrätt för att se att man inte kan tvinga någon att ta ut obetald semester.

Migrationsverket skriver också att hans arbetstillstånd inte ska förlängas - med motiveringen att förutsättningarna för arbetstillståndet tidigare inte uppfyllts. Om man tummar på den regeln så riskerar legitimiteten i bestämmelserna att minska, skriver Migrationsverket.

Det är ytterligare en feltolkning av utlänningslagen som Clarence Crafoord menar att de ens inte har tagit upp i överklagandet. 

– Där finns en skyddsparagraf där det står att om en arbetsgivare gör fel, så ska arbetstagaren kunna byta till en annan. Det är för att skydda de anställda från rovdrift.

Det var därför som Sameer Suhbat bytte till ett jobb där kraven på lön var uppfyllda.

– Tanken är att den enskilde arbetstagaren inte ska drabbas av fel som tidigare arbetsgivare har gjort. Nu säger Migrationsverket att man ändå kan det. Vad man gör är att man försöker få ut Sameer från Sverige genom att titta på brister hos hans gamla arbetsgivare. Det är så fel det kan bli.

I sommar hade Sameer Suhbat planerat att ta ut sex veckors semester och åka till Bagdad för att hälsa på sina föräldrar. De har snart gått tre år sedan de träffades.

– Men om jag åker nu kan jag inte komma tillbaka, eftersom mitt arbetstillstånd har gått ut. Jag kan lämna Sverige, men inte komma tillbaka.

Vad Migrationsdomstolen kommer att fatta för beslut, om han ska få stanna eller inte, orkar han inte tänka på.

– Jag blir bara så ledsen. Jag vill ju stanna i Sverige. Jag kan språket och börjar lära känna folk. Jag vill gå på universitet, och plugga, Det är mycket saker som jag vill göra här i framtiden.

Ministern om den långa väntan: Migrationsverket har lovat att klara det

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.