Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-16 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/samhallsbararna-mattias-bergstrom/

02:05. Pandemin sveper över Sverige. DN skildrar människor som står längst fram i coronakrisen.
SVERIGE

”Jag skulle gå till jobbet även utan betalning nu”

Svensk vårdpersonal förbereder sig på svåra prioriteringar. I skarpt läge ska patienter med längre förväntad livslängd väljas framför dem med kortare.

Intensivvårdsläkaren Mattias Bergström i Malmö tycker att det är skönt att riktlinjerna uppifrån är tydligare än vanligt.

DN inleder i dag serien ”Samhällsbärarna”, där vi skildrar människor som står längst fram i coronakrisen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 5 ”Jag insåg att jag behövde ha ett jobb där jag skulle känna mig behövd”, säger Mattias Bergström om att han sadlade om och lämnade karriären som musiker.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 5 I Mattias ögon står medborgarnas förtroende för samhället nu på spel. ”Folk kommer inte att vilja betala skatt eller delta i samhället, om man inte blir omhändertagen av sjukvården nu.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 5 ”Stämningen på sjukhuset är laddad nu. Det är en laddning som kan eskalera till konflikter, men den kan också leda till förstärkt samarbete”, säger Mattias Bergström.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 5 Mattias Bergström om en framtid efter coronakrisen: ”Jag har den här bilden att vi ska mötas på andra sidan sen. Ungefär: 'Fan, det var tufft, men vi fixade det tillsammans'. Jag kan längta efter den känslan redan.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 5 Hos arbetskamrater och hos sig själv noterar Mattias Bergström ”en känsla av lojalitet som man inte funderar så mycket på i vanliga fall, men som märks nu”.
Foto: Beatrice Lundborg