Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-16 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/samhallsbararna-mattias-bergstrom/

2 min 5 sek. Pandemin sveper över Sverige. DN skildrar människor som står längst fram i coronakrisen.
SVERIGE

”Jag skulle gå till jobbet även utan betalning nu”

Svensk vårdpersonal förbereder sig på svåra prioriteringar. I skarpt läge ska patienter med längre förväntad livslängd väljas framför dem med kortare.

Intensivvårdsläkaren Mattias Bergström i Malmö tycker att det är skönt att riktlinjerna uppifrån är tydligare än vanligt.

DN inleder i dag serien ”Samhällsbärarna”, där vi skildrar människor som står längst fram i coronakrisen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 5 ”Jag insåg att jag behövde ha ett jobb där jag skulle känna mig behövd”, säger Mattias Bergström om att han sadlade om och lämnade karriären som musiker.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 5 I Mattias ögon står medborgarnas förtroende för samhället nu på spel. ”Folk kommer inte att vilja betala skatt eller delta i samhället, om man inte blir omhändertagen av sjukvården nu.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 5 ”Stämningen på sjukhuset är laddad nu. Det är en laddning som kan eskalera till konflikter, men den kan också leda till förstärkt samarbete”, säger Mattias Bergström.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 5 Mattias Bergström om en framtid efter coronakrisen: ”Jag har den här bilden att vi ska mötas på andra sidan sen. Ungefär: 'Fan, det var tufft, men vi fixade det tillsammans'. Jag kan längta efter den känslan redan.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 5 Hos arbetskamrater och hos sig själv noterar Mattias Bergström ”en känsla av lojalitet som man inte funderar så mycket på i vanliga fall, men som märks nu”.
Foto: Beatrice Lundborg