Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/samma-pafoljd-for-domd-knutbypastor/

Sverige

Samma påföljd för dömd Knutbypastor

Foto: Lotta Härdelin

Det blir ingen ändrad påföljd för tidigare Knutbypastorn Peter Gembäck, som fällts för misshandel och olaga tvång mot en tidigare församlingsmedlem, rapporterar UNT.

TT Text

Gembäck dömdes av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom och 80 dagsböter, men överklagade till Svea hovrätt då han ville slippa bötesstraffet. Detta motiverade han med att han 2017 frivilligt anmälde sig själv till polisen.

Hovrätten går dock inte på hans linje, utan anser att tingsrätten i sitt val av påföljd redan tagit tillräcklig hänsyn till Gembäcks agerande, skriver tidningen.

Förutom Gembäck dömdes också två andra pastorer för brott mot tidigare medlemmar av den omtalade Knutbyförsamlingen. En av dessa är Åsa Waldau som fälldes för åtta misshandelsfall. Den tredje pastorn dömdes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning då han utfört olika sexuella handlingar med en då 17-årig flicka inom församlingen.

Läs mer: Emma Gembäck blev utfryst i Knutbysekten: ”Jag ville försvinna”

Ämnen i artikeln

Knutby
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt