Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sammanfattning av affären

Turerna kring FOI:s planer på att anlägga en vapenfabrik i Saudiarabien har blåst heta den senaste veckan. DN.se sammanfattar affären.

I november 2005 sluts ett militärt samarbetsavtal mellan Sverige och Saudiarabien på initiativ av dåvarande S-regeringen med försvarsminister Leni Björklund i spetsen.

I februari 2007 besöker en saudisk delegation Sverige. Saudierna vill ha hjälp med bränsletillverkning för antitankvapen, men inte avslöjas som beställare.

I maj 2008 reser nuvarande försvarsminister Sten Tolgfors till Saudiarabien. Delegationen diskuterar om bygget av och ansvaret för en ny svensk vapenfabrik kan läggas ut på ett företag i stället för på svenska myndigheter.

I januari 2009 bildar en anställd på Totalförsvarets forskningsinstitution (FOI) bulvanföretaget SSTI som ska ha hand om den nya vapenfabriken. Vd och suppleanter tillhör ändå FOI. Tanken är även att myndighetens anställda ska anlitas som konsulter till företaget som på så sätt helt skulle styras genom FOI.

I tisdags avslöjar Sveriges radio Ekot planerna på vapenfabriken. FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind hävdar först att han avstyrt planerna på fabriken redan för två år sedan, men tar tillbaka uttalandet när Ekot kan bevisa att samarbetet fortfarande pågår.

När nyheten sprider sig går Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ut och KU-anmäler försvarsminister Sten Tolgfors.

– De uppgifter som kommit fram nu pekar på ett handlande som är dåligt för den demokratiska utvecklingen i världen, men som också är dåligt för bilden av Sverige, säger Gustav Fridolin till DN.se

I onsdags splittrar uppgifterna om FOI:s bildande av SSTI regeringspartierna. Vice statsminister Jan Björklund (FP) kritiserar öppet hanteringen av ärendet.

– Om det är riktigt att de har bildats ett bolag för att kringgå regeringen, som det påstods i går, är det väldigt allvarligt, säger Jan Björklund till DN.

Samma dag ger försvarsminister Sten Tolgfors (M) FOI i uppdrag att redovisa myndighetens relationer till företaget genom en debattartikel och lägger på så sätt skulden på myndigheten.

”De uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor. Det har föranlett att försvarsdepartementet har bett FOI redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI.” Skriver försvarsminister Tolgfors tillsammans med handelsminister Ewa Björling (M) på Svenska dagbladets debattsida.

Tolgfors och Björling hävdar även att det inte alls ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien. Detta trots avtalets utformning, och tidigare kommentarer från statsministern om att avtalet ska hållas.

I går mötte Dick Sträng, grundare av bulvanföretaget SSTI, försvarsminister Sten Tolgfors skuldbeläggning av FOI. Han hävdar att Tolgfors ljuger. Försvarsdepartementet har varit informerat om projektet att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

– Flera tjänstemän på departementet kände till detta. Jag ombads att starta företaget av FOI:s dåvarande generaldirektör. Jag gjorde det av lojalitet mot myndigheten. Det var den enda chansen vi såg att komma vidare, sa han till DN.

Samtidigt tar Ekot del av och publicerar nya uppgifter. De visar att Exportkontrollrådet (EKR) vetat om planerna på vapenfabriken sedan två år tillbaka. Samtliga riksdagspartier är representerade i rådet. En tidigare ledamot bekräftar uppgiften för Ekot. EKR ska ha fått uppgifter om affären den 5e maj 2010.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.