Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sämst könsfördelning på kommunala förskolor

Det är fortfarande mycket stor brist på manliga förskollärare. Minst andel manliga anställda, under tre procent, har de kommunala förskolorna.

I årtionden har andelen män bland de anställda på Sveriges förskolor varit extremt låg. En liten ”topp” på fyra procent nåddes under första halvan av 1980-talet, men så sent som år 2000 registrerades bottennivån 1,9 procent.

I dag är andelen tre och en halv procent, och allra sämst manlig representation, under tre procent, finns i de kommunala förskolorna. Det rapporterar Ekot, som tagit del av siffror från Skolverket.

De fristående förskolorna har sedan 1990-talet haft en nära dubbelt så hög manlig representation bland de anställda.

– Jag tror det kan handla om att man dragit i gång en verksamhet och då varit noga med att välja in män, säger Agneta Jönk, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges kommuner och landsting, till Ekot.

Att manliga anställda i fristående förskolor skulle lockas med högre löner än kvinnor tillbakavisas av friskoleföretaget Pysslingens regionchef Anna Maria Brunner.

Den genomsnittliga lönen bland alla förskollärare är en aning högre för kvinnor än för män.

Möjligen kan könsfördelningen förbättras en aning, eftersom andelen män som sökt sig till förskollärarutbildningarna i landet är något högre än den är ute på förskolorna. Av de 4.611 personer som sökt någon av 32 förskollärarutbildningar i första hand inför höstterminen i år är 357 män. Det motsvarar 7,7 procent.

I de flesta OECD-länder är andelen män på förskolor under tio procent, men det finns några som avviker. I Kanada, Frankrike och Danmark har man lyckats nå mellan 20 och 25 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.