Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Samuraj saligförklarad av Vatikanen

En samuraj som avled i exil, som kristen, för 400 år sedan har saligförklarats av katolska kyrkan. Takayama Ukon, född 1552, var en av de japaner som kristnades sedan jesuitmissionärer nått ögruppen i mitten av 1500-talet.

Omkring 12.000 personer deltog i en mässa i Osaka på tisdagen, förrättad av kardinalen Angelo Amato som läste upp ett apostoliskt brev från påve Franciskus där Takayamas upphöjelse kungjordes.

Kristen mission hade till en början framgång i Japan, men så småningom kastades missionärerna ut och 1614 förbjöds kristendomen.

Takayama gjorde sig känd som krigsherre. Han försvarade de kristna, men ska inte själv ha upplevt förföljelse när han avled i Manila i Filippinerna 1615. Det berättas om honom att han inte tog avstånd från sin tro när Japans militärhärskare, shogun, krävde det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.