Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Säpo borde ha frågat oss om råd”

”Säpo borde ha samrått med oss innan de planerar ett automatiserat system för utlämning av uppgifter från teleoperatörerna”, säger Datainspektionens generalsekreterare Kristina Svahn Starrsjö till DN.  Även Post- och telestyrelsen, PTS, tror att en automatiserad uppgiftsutlämning bryter mot lagen.

Datainspektionens generaldirektör framhåller att Säpo är skyldiga att samråda med dem enligt dataförordningen:

– Det borde de ha gjort, säger Kristina Svahn Starrsjö.

Säpo har informerat Datainspektionen om ett nytt sytem för hur brottsbekämpande myndigheter ska få ut uppgifter om tele- och datatrafik från teleoperatörerna.

Men då handlade det inte om att polisen skulle få direktåtkomst till uppgifter.

– Det Säpo talade om då var ett nytt system där teleoperatörerna fortfarande skulle svara ja innan uppgifter lämnas ut. Det elektroniska system som det nu talas om är något helt annat, säger Kristina Svahn Starrsjö.

Post- och telestyrelsen, som ska kontrollera att marknadens operatörer efterlever lagens bestämmelser om integritetsskydd, säger att det är teleoperatörernas skyldigt att kontrollera hur uppgifter lämnas ut.

– Huvudregeln är att teleoperatörerna har tystnadsplikt. Lagen medger undantag, till exempel vid brottsutredningar. Det är operatören som är skyldig att kontrollera så att uppgiftsutlämningen inte bryter mot lagen, säger Staffan Lindmark, jurist hos PTS, till DN.

– Därför har jag svårt att se hur operatörerna ska kunna leva upp till den skyldighet, som de har enligt lagen, ifall uppgifterna lämnas ut automatiskt, fortsätter han.

PTS säger att de känner till att Säpo för samtal med teleoperatörerna om att automatisera utlämningen av uppgifter om mejl- och datatrafik.

–  Vi har dock inte fått någon information om detaljerna i de diskussioner som förts. Uppgifterna i media i morse om hur utlämnandet skulle gå till har vi därför inte känt till sedan tidigare, säger Lindmark.

– Vi vet också att det finns operatörer som har uttalat oro för en lösning som är automatiserad, fortsätter han.

Även Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, har hört talas om att Säpo driver förhandlingar med teleoperatörerna.

– Vi vet inte hur långt de har kommit, eller hur ett sådant automatiserat system ska utformas. Säpo har inte begärt något samråd med oss ännu, säger Eva Melander Tell, kanslichef på SIN.

Borde inte Säpo redan ha samrått med er om de nu förhandlar med teleoperatörer?

– Jag har ännu ingen anledning att vara kritisk till Säpo. Jag vet för lite för att ens kunna säga om de borde ha samrått med oss. Om de är skyldiga till det beror på om utlämningarna av uppgifter om tele- och datatrafik kommer att beröra känsliga personuppgifter, fortsätter Eva Melander Tell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.