Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpo granskar terrormanifestet

Svenska säkerhetspolisen granskar Anders Behring Breiviks terrormanifest för att se om det finns några kopplingar till Sverige. Säpo har även personal på plats i Norge i den norska säkerhetspolisens stab.

I fredags valde Säkerhetspolisen att införa så kallade säkerhetshöjande åtgärder vid bland annat regeringsbyggnaden och den norska ambassaden i Stockholm. Säpo har också efter terrordåden personal i den norska säkerhetstjänstens stab.

Efter att Anders Behring Breiviks 1.500 långa terrormanifest blivit känt väljer Säkerhetspolisen att granska det. I manifestet skriver attentatsmannen att han har allierade i andra länder, bland annat Sverige.

– Vi avvaktar att kommentera manifestet över huvud taget. Vi tar hänsyn till rådande norsk förundersökningssekretess, säger Säpo:s pressekreterare Sara Kvarnström till DN.se.

Men utreder ni kopplingar till Sverige i manifestet?

– Vi tittar närmare på manifestet, ja.

Kvarnström kan varken kommentera hur många från Säkerhetspolisen som har satts i arbete med att titta närmare på manifestet eller hur många som nu arbetar i norska säkerhetstjänstens stab.

Säpo har, enligt Sara Kvarnström, inte utökat bevakningen av svenska högerextremister till följd av terrorattentaten i Norge. Kartläggningen sker fortlöpande, uppger hon.

– Det är en del av vårt uppdrag så att säga. Vi vet att det finns politiska grupperingar på höger- och vänsterkanten. Det är något vi tittar närmare på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.