Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Säpo informerar inte om barn till terrorister”

Barn till föräldrar som anslutit sig till terrorsekten IS kan återvända till Sverige utan att hemkommunen får veta det. Kritiker menar att Säkerhetspolisen tar för hårt på sekretessen.

– De gör inte orosanmälningar trots att de vet att barn vistats i den här miljön, hävdar en källa inom socialtjänsten.

Det finns ingen säker siffra på hur många minderåriga som förts från Sverige till Syrien och Irak av föräldrar som anslutit sig till terrorsekten IS eller andra extremistgrupper. Men enligt Yassin Ekdahl, kommittésekreterare vid regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, rör det sig lågt räknat om ett fyrtiotal barn.

– Utifrån bland annat samtal med anhöriga och individärenden inom socialtjänsten har vi kommit fram till den uppskattningen, säger Yassin Ekdahl.

Enligt honom kan en stor del av dessa barn antas ha bevittnat våld eller på andra sätt varit med om traumatiska upplevelser. Men även om vissa familjer alltså ändå identifierats av kommunernas socialtjänst finns det, enligt Yassin Ekdahl, ingen systematik i hur svenska myndigheter informerar varandra. Risken är därmed att en del barn inte heller blir föremål för utredning om ett eventuellt vårdbehov.

– De som har bäst överblick över IS-resenärerna och deras barn är Säkerhetspolisen. Men det vi hör från kommunerna är att man sällan får in orosanmälningar om barn med den här bakgrunden, fortsätter Yassin Ekdahl och pekar på att alla myndigheter har en laglig skyldighet att slå larm då barn kan antas fara illa.

Tillförordnade samordnaren Daniel Norlander bekräftar bilden.

– Under ett års tid har vi påmint om hur viktigt det här är, vilket till slut ledde till en överenskommelse med Säpo och polisen. Bakgrunden var bland annat ett fall där en kommun inte blivit informerad om att fyra-fem barn hade kommit tillbaka efter att pappan avlidit där nere, berättar Norlander.

I januari i år träffades dåvarande samordnaren Mona Sahlin, Säpos chef Anders Thornberg och rikspolischef Dan Eliasson för att reda ut samarbetsformerna. Men när DN kontaktar några av de kommuner varifrån flest så kallade IS-resenärer känner man här fortfarande inte till ett enda fall där Säpo gjort en så kallad orosanmälan.

– Vi har inga anmälningar från Säkerhetspolisen, meddelar Susanne Bergström, socialchef i Örebro.

– Nej, det är ingen situation som jag känner igen, säger enhetschef Abdi-Nur Isse vid socialförvaltningen i Spånga-Tensta.

I Göteborg inleddes nyligen utredning rörande en familj som återvänt från IS-kontrollerade områden. Men bakgrunden var inte att Säpo hört av sig, utan att den vanliga polisen gjort en orosanmälan.

– Varför Säpo inte kontaktar oss vet jag inte, säger en tjänsteman. Men eftersom vi, genom våra kanaler, hör att familjer med barn nu återvänder vore det bra med säkerställda uppgifter från Säpo, som ju för register över dem som reser. Annars är det svårt att gå in och agera.

– Före polisens omorganisation ifjol kunde vi ha en direktkontakt med Säpos regionkontor här i Göteborg, men nu har vi fått besked om att allt ska gå via huvudkontoret i Stockholm. Och där verkar det som att man inte prioriterar kontakterna med oss, fortsätter tjänstemannen.

Säpos biträdande generaldirektör Johan Sjöö ställer sig frågande till kritiken.

– Vi är en rättsvårdande myndighet och följer lagen. Bestämmelsen är glasklar, det skall anmälas. Jag kan inte säga hur ofta, bara att jag vet att det görs, säger han och hänvisar till myndighetens presstjänst när det gäller statistik över antalet orosanmälningar de senaste åren.

Presschef Fredrik Milder meddelar senare att detta är en uppgift som, enligt Säpos jurister, omfattas av sekretess.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.