Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sapo-intensifierar-arbetet-mot-extremism/

Sverige

Säpo intensifierar arbetet mot extremism

Foto: Janerik Henriksson/TT

Säpo intensifierar sitt arbete med att minska tillväxten i extremistmiljöer, vilket inkluderar möjligheten att ta personer i förvar för beslut om utvisning.

Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande, som kommer bara några dagar efter det uppmärksammade frihetsberövandet av Gävleimamen Abo Raad.

Rätta artikel

”Det är Säkerhetspolisens uppdrag att individer som inte är svenska medborgare, och som är ett hot mot Sveriges säkerhet, förhindras att stanna kvar i Sverige”, skriver Säkerhetspolisen i pressmeddelandet.

Säpo uttalar sig inte om enskilda fall och kan inte kommentera någon eventuell koppling mellan pressmeddelandet och ärendet med Abo Raad, imamen vid Gävle moské som förra veckan togs till Migrationsverkets förvar tillsammans med sin son, på grunder som varken gjordes offentliga eller meddelades de anhöriga.

– Vi vet inte vad som har hänt. Familjen fick ett telefonsamtal från Säpo där de bara sade att ärendet ligger hos Migrationsverket, och de har fått en ljudfil från Abo Raad där han säger att han, som han uppfattat det, kommer utvisas, sade Mohammad Alnajjar, ordförande för Gävle moské, till DN via tolk i helgen.

Även Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, blev överraskad. Abo Raad har länge kritiserats för extrema uttalanden och bland annat pekats ut som den militanta islamismens ”ledare” i Sverige av stiftelsen Doku. Han har uppehållstillstånd men både han och hans son har nekats medborgarskap, något som enligt Magnus Ranstorp är en tydlig indikation på att Säpo bedömt dem som säkerhetsrisker. Men vad som fått dem att agera just nu kunde han inte svara på.

– Han har ju varit i Sverige länge, så vad har förändrats nu jämfört med för ett år sedan, eller året innan det? Något måste i alla fall ha hänt, frågan är bara vad, sade han.

Skälen i detta ärende är alltså ännu inte kända. Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo, säger att pressmeddelandet släpptes för att informera om myndighetens arbete mot extremistmiljöer i Sverige, ett arbete som enligt honom har intensifierats under våren.

– Vi har ökat vår aktivitet på området, men vad de aktiviteterna kan röra sig om har jag svårt att gå in närmare på, säger han.

Förändringen föranleds av en ökad underrättelseverksamhet och ökad tillväxt i extremistmiljöerna. Bedömningen av vilka som utgör ett säkerhetshot för Sverige görs kontinuerligt och på samma grunder som tidigare, menar Gabriel Wernstedt. 

Skälen till att bedömas som hot kan enligt Säpo exempelvis bestå av kopplingar till olovlig underrättelseverksamhet eller terrorism.

– Det kan handla om tongivande aktörer som inte ska få en fristad i Sverige och här bidra till radikalisering genom att uppmana och uppmuntra andra till extremism. Att använda lagen om särskild utlänningskontroll, och i väntan på beslut om utvisning ta dessa personer i förvar, är ett av de sätt Säkerhetspolisen arbetar på för att på lång sikt skydda Sverige och demokratin, säger säkerhetspolischefen Klas Friberg i pressmeddelandet.

Enligt Gefle Dagblad har anhöriga till Abo Raad tidigare fått besked om att Migrationsverket ska meddela ett beslut i ärendet den 8 maj. Vilken typ av beslut det handlar om är dock inte känt.