Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sapo-kallar-in-personal-efter-parisdad/

Sverige

Säpo kallar in personal efter Parisdåd

Säpo har kallat in extrapersonal efter fredagens terrorattentat i Paris. ”Vi har direktkontakt med den franska säkerhetspolisen”, säger Säpos operative chef, Anders Kassman.

Säpo har personal på plats i Paris och löpande kontakt med den franska säkerhetstjänsten med anledning av terrordådet.

– Vi har i Sverige ett antal personer som har avsikt och förmåga att utföra terrorattentat. Det är personer som vi har mycket god koll på, säger Anders Kassman.

Säpo känner till cirka 120 personer som återvänt till Sverige efter att ha slagits tillsammans med islamistiska extremister i Syrien. Drygt 125 svenskar befinner sig i Syrien och Irak för att ansluta sig till de väpnade extremistgrupperna i regionen. Totalt har 286 personer rest från Sverige sedan 2012 för att ansluta sig till extremistgrupper i regionen.

Men på lördagen fanns det ingenting i uppgifterna från den franska säkerhetspolisen som tydde på att svenskar skulle ha varit inblandade i terrordådet. Hotbilden mot Sverige har inte ändrats med anledning av attentatet – den ligger kvar på en förhöjd nivå, enligt Säpo och Nationellt centrum för terrorhotbedömning.

Säpo ansvarar bland annat för skyddet av den centrala statsledningen. Efter fredagens terrordåd har myndigheten haft ett särskilt fokus på personskyddet.

– Vår bedömning just nu är att det inte behöver skärpas, säger Anders Kassman.

Säpo ska titta på om fredagens dåd, som tycks ha haft islamistiska förtecken, kan leda till hämndaktioner mot muslimer i Sverige.

– Vi ska undersöka om hotbilden mot till exempel flyktingförläggningar och moskéer ökar ytterligare, säger Anders Kassman.

Polisen har i samråd med Säkerhetspolisen höjt vaksamheten i hela landet, särskilt i storstadsregionerna, och förstärkt säkerheten kring strategiska objekt, exempelvis ambassader.