Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpo lämnade ut lista med namn på tipsare

Säkerhetspolisen har lämnat ut namn och personuppgifter på tipsare, rapporterar tidningen Arbetaren i dag. Efter slarvet anmäler nu myndigheten sig själv till åklagare. ”Vi har startat en översyn av våra rutiner”, säger Sirpa Franzén på Säpo.

Säkerhetspolisen har nyligen fått regeringen att hemligstämpla hela Säpos resultaträkning. Uppgifter om kostnader för personalkaffe, möbelinköp och städning har hemligstämplats och dragits över samma kam som hemlig telefonavlyssning.
Samtidigt som harmlösa fakta hemlighålls har Säpo lämnat ut postlistor med ytterst känsliga uppgifter.

Tidningen Arbetaren avslöjar i dag hur de fick ut namn och personuppgifter på personer som lämnat tips till Säpo.

Reportrarna hade begärt ut diarielistor på inkomna brev – handlingar som Säkerhetspolisen enligt lag är skyldig att lämna ut efter en sekretessprövning.
I listorna fanns förutom brev från olika departementet och polismyndigheter också fem tipsare. Tre av dem var identifierbara, två hade både namn och hemadress angivet, uppgifter som normalt sett omfattas av sekretess men som Säkerhetspolisen hade missat att stryka.

– Det här är hemskt, det ska ju vara anonymt, säger en av tipsarna till Arbetaren.
Säkerhetspolisen är i hög grad beroende av tips och upplysningar från allmänheten i sin verksamhet och enligt pressekreterare Sirpa Franzén ser Säpo mycket allvarligt på incidenten.

– Vi vidtog omgående tre åtgärder när vi såg det här, vi kontaktade de personer vars uppgifter har röjts för att informera och starta en dialog om det som inträffat. Vi startade en översyn av våra rutiner och vi har lämnat över ärendet till åklagare som får utreda och bedöma om ett brott har begåtts, säger Sirpa Franzén.

Enligt Säkerhetspolisen verkar det röra sig om ett enskilt misstag.

– Det här handlar om tips från allmänheten, vi har även rekryterade personkällor som lämnar omfattande informationer vid många tillfällen och en längre tid, den verksamheten omgärdas av ett annat mycket tillförlitligare system och berörs inte av det här misstaget, säger Sirpa Franzén.

Att skydda sina källor är en av Säpos viktigaste uppgifter och enligt Janne Flyghed, professor i kriminologi, tyder missen på bristande rutiner.

– Min uppfattning utifrån hur det sett ut historiskt och internationellt är att de hellre alltid mörkar för mycket än för lite, för att inga känsliga uppgifter ska råka komma ut. Men om de nu lämnat ut namn på tipsare av misstag så tyder det ju på att de inte har så strama rutiner för vad som ska mörkas i de offentliga handlingarna. Det låter väldigt amatörmässigt, säger Janne Flyghed, professor i kriminologi till Arbetaren.

Så säger lagen

"Den som röjer hemlig uppgift kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Om det har skett av oaktsamhet kan endast böter dömas ut. I ringa fall ska personen slippa ansvar."

Källa: 20 kapitlet Brottsbalken

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.