Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpo letar efter svensk koppling till terrornästet

Brysselkommunen Molenbeek har tjänat som bas åt islamistiska terrorister vid flera attentat.
Brysselkommunen Molenbeek har tjänat som bas åt islamistiska terrorister vid flera attentat. Foto: Mehdi Chebil

Säkerhetspolisen utreder nu om det finns länkar mellan svenska islamister och det utpekade terrornästet Molenbeek i Bryssel. En av dem som vistats här är den så kallade Guantánamo-svensken Mehdi-Mohammed Ghezali.

– Vi hade många frågor men jag tycker inte att vi fick så bra svar, säger vice chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen om Ghezalis vistelse i Molenbeek.

Terrordåden i Paris och den efterföljande jakten i Bryssel har fått svenska Säpo att intensifiera sina internationella underrättelsekontakter.

Just nu kartlägger myndighetens kontraterrorenhet eventuella kopplingar till den svenska islamistiska miljön.

– Vi inhämtar information från Frankrike och Belgien för att undersöka om det finns någon bäring på Sverige, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder och berättar att ett icke specificerat antal anställda finns på plats i Frankrike.

I fokus står bland annat stadsdelen Molenbeek utanför den belgiska huvudstaden Bryssel. Som DN:s Mattias Carlsson kunde rapportera i tisdagens tidning har minst sju personer med kopplingar hit identifierats i utredningen av fredagens terrordåd.

Det är långt ifrån första gången som det fattiga utanförskapsområdet tjänat som bas åt islamistiska terrorister som bringat död och skräck i Europa. En av gärningsmännen bakom Madrid-sprängningarna 2004 kom härifrån liksom den man som i fjol sköt ihjäl fyra personer utanför ett judiskt museum i Bryssel.

Foto: AOPPolisuppbådet i Molenbeek har varit stort under jakten på de misstänkta terroristerna bakom Parisattentaten. Foto: AP

– Molenbeek har lämnats helt åt sitt öde och tillåtits att utvecklas till ett drivhus för våldsbejakande extremism, som triggats när grupper som Sharia for Belgium sökt sig hit. Det, i kombination med en god tillgång på illegala vapen, gör situationen väldigt farlig, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

Huruvida Säpo hittills lyckats belägga några svenska kopplingar in i Molenbeek eller inte vill man inte svara på.

DN kan emellertid avslöja att en person som tidigare haft band till personer i stadsdelen är den så kallade Guantánamo-svensken Mehdi-Mohammed Ghezali, 36, från Örebro, som dock inte är misstänkt för något brott.

Under hösten 2013 reste han till Bryssel i en nyinköpt fyrhjulsdriven Nissan pick up med släp och inkvarterades i en lägenhet under flera månaders tid. Det hela slutade i att han våren 2014 dömdes till tio månaders fängelse för grovt bedrägeri på nästan en halv miljon kronor, eftersom varken bil eller släp betalades till säljaren i Sverige.

Under utredningen, som alltså enbart rörde de aktuella bedrägerierna, försökte polis och åklagare även få fram varför Mehdi-Mohammed Ghezali hade begett sig till just Bryssel, vem han träffat där och vad han ägnat sig åt. Hans svar var kortfattade och han sa bara att han bott hos ”kompisar”.

”Vad levde du av? frågade Örebropolisens förhörsledare.

”Med dem jag bodde med”, svarade Mehdi-Mohammed Ghezali.

”Hur mycket pengar hade du med dig?”

”Vet inte, kommer inte ihåg.”

– Vi hade många frågor men jag tycker inte att vi fick så bra svar. Det var många märkliga omständigheter i det här fallet, minns vice chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen.

Polisens utredning ger bilden av en rotlös person, som ännu tio år efter frigivandet från militärbasen Guantánamo plågas av sina upplevelser i fångenskap. Mehdi-Mohammed Ghezali återkommer i förhören till att han är rädd för att bli överlämnad till USA.

Foto: LINDA FORSELLFöre Bryssel-vistelsen hade Mehdi-Mohammed Ghezali lämnat sitt arbete som elektriker i Örebro och bilat genom Europa med sin familj. När de kom till Italien blev Ghezali gripen av säkerhetspolisen, men efter några dagars frihetsberövande tilläts familjen fortsätta med färja till fruns hemland Tunisien. De slog sig ned i staden Sousse och även där blev Mehdi-Mohammed Ghezali omhändertagen av myndigheterna. En vecka senare lämnade han ensam landet och reste tillbaka till Europa med bil och släp. Men i stället för att köra tillbaka till Sverige styrde han alltså mot Bryssel och Molenbeek.

Efter en tid i staden ordnade Mehdi-Mohammed Ghezali så att en annan person körde ned ytterligare en bil från Sverige, i detta fallet en ny Volkswagen-skåpbil. Bilen hade Mehdi-Mohammed Ghezali köpt på kredit i Örebro några månader tidigare. Ghezali uppgav ett namn på den som körde skåpbilen till Bryssel, men någon sådan person har inte återfunnits.

I slutet av december 2013 återvände Ghezali med flyg till Sverige. Kvar i Bryssel stod de bägge bilarna och släpet. Pick up:en hittades så småningom i Bryssel och enligt en källa ska polisen då ha gjort en intressant iakttagelse.

– Flaket hade justerats på något sätt, säger källan och berättar att bilar av samma typ har förts från Europa till Syrien, där de använts av väpnade grupper.

Mehdi-Mohammed Ghezalis förklaring till varför han lämnade kvar fordonen är att okända personer skulle ha krävt att få dem som betalning för skulder som Ghezali dragit på sig under besök på spelklubbar.

”De hotade döda mig”, säger han i förhör.

DN har sökt Mehdi-Mohammed Ghezali utan framgång.

– Han är inte särskild massmedialt intresserad om jag uttrycker det så, hälsar hans försvarare Carl Robson.

Enligt Robson ska Säpo aldrig ha hållit några förhör med hans klient med anledning av händelserna. Men vice chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen antyder att myndigheten ändå tagit del av förundersökningsmaterialet.

– Det vore orimligt att tro att han var ointressant nu, säger hon.

Från Säpo är det locket på.

”Eventuellt internationellt samarbete är något vi inte uttalar oss om, heller inte vilken information vi skulle kunna ha om enskilda individer”, skriver Säpos presschef Sirpa Franzén i ett mejl.

DN:s uppgifter om Ghezalis besök i Molenbeek är nya för terrorforskaren Magnus Ranstorp och han betraktar det som ”jätteintressant”.

– Självklart kan det vara helt oskyldigt, men man vill förstås veta vem han haft samröre med, säger Ranstorp och påpekar att även andra personer som stått under Säpos bevakning har rest till Bryssel.

– Inför det avvärjda terrordådet mot Jyllandposten i Köpenhamn 2010 reste två av gärningsmännen dit. Inte heller i det fallet vet man, såvitt jag känner till, närmare vad som skedde.

Bakgrund. Förre Guantánamofången står under bevakning

Mehdi-Mohammed Ghezali från Örebro greps i Afghanistan efter 11 september-attackerna 2001 och hölls därefter, utan att åtalas, i förvar på den amerikanska militärbasen Guantánamo Bay till och med sommaren 2004.

Efter hemkomsten till Sverige har Mehdi-Mohammed Ghezali fortsatt att stå under Säkerhetspolisens bevakning, vilket bland annat motiverats av att han 2009 begav sig till Pakistan tillsammans med den senare dömde svenske terroristen Munir Awad. Ghezali satt i det här fallet häktad i drygt en månad, innan han släpptes av pakistanska myndigheter.

Enligt en DN-debattartikel av advokat Peter Althin hade Ghezali deltagit i en gruppresa som arrangerats av ett företag.

Mer om Molenbeek

• Splittrad polis förenklar för terrorister
Kopplingar till Belgien finns bakom flera av den senaste tidens terrorattentat. Landets splittrade polisorganisation är en av förklaringarna.

• Här radikaliserades den jagade terroristen
Beväpnade med automatvapen och med gasmasker för ansiktet kröp insatsstyrkan över hustaken i Molenbeek. Men sökandet efter Europas mest jagade man slutade utan resultat. Nu frågar sig många hur Brysselförorten kunde bli ett näste för islamister.

• Han pekas ut som hjärnan bakom attackerna i Paris
Abdelhamid Abaaoud växte upp i stadsdelen Molenbeek i Bryssel, ett område där även flera av de andra misstänkta för terrordåden i Paris kommer ifrån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.