Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpo och Must jagar vadande man

Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) och Säkerhetspolisen (Säpo) jagade på söndagen en svartklädd man som setts vada i vattnet utanför Sandön i Stockholms skärgård, erfar DN.

Det var en person ur allmänheten som på lördagen reagerade på en svartklädd man som tycktes söka runt på skäret mellan Sandön och det militära skyddsområdet Korsö.

På samma plats kolliderade en gruppbåt från Amfibieregementet med ett föremål i vattnet natten till den 2 oktober. Det visade sig senare röra sig om en lysboj, enligt försvaret.

Privatpersonen tog flera bilder på mannen som var helt klädd i svart och bar en ryggsäck. DN har tagit del av några av bilderna som först laddades upp på ett socialt medium, men som senare plockades bort.

Försvarsmakten informerades om iakttagelserna på Sandön och att det fanns bilder på mannen. Uppgifterna togs på mycket stort allvar. Säpo och Must förhörde fotografen under natten mot söndagen, uppger DN:s källa. Därefter har militär och polisens hundförare sökt igenom området där iakttagelserna gjordes.

– Vi kan inte säga någonting om det, säger Mattias Robertson, informatör på Försvarsmaktens pressjour.

Inte heller Säpo vill kommentera jakten på mannen.

– Vi går inte in på något som har med vår operativa verksamhet att göra, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

Försvarsmakten håller en pressträff klockan 19 på söndagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.