Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpo: Ryska agenter motarbetar på svensk mark

Ryska hemliga agenter på svensk mark motarbetar aktivt Sveriges värdlandsavtal med Nato. Det uppger Säkerhetspolisen för DN. Avtalet som väckt alltmer kritik ska inom kort behandlas av riksdagen.

Den 25 maj ska riksdagen debattera och besluta om värdlandsavtalet med Nato. Det slöts i september 2014 med Nato och gör det enklare för inbjudna förband från Nato-länderna att komma till Sverige under övningar och kriser.

Den röd-gröna regeringens förslag innebär att riksdagen ska godkänna de lagändringar som krävs enligt avtalet. Sju riksdagspartier stod tidigare bakom avtalet medan Vänsterpartiet var emot.

Under hösten och vintern har debatten om avtalet blivit allt intensivare. En rad möten om avtalet har hållits arrangerade av olika vänster- och fredsorganisationer, ABF samt Folk och Försvar. Nyligen har Sverigedemokraterna har svängt och vill som Vänsterpartiet säga upp avtalet.

Även inom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är debatten livlig. Veteraner inom S har i partitidningen Aktuellt i politiken skrivit att avtalet öppnar för Nato-baser och kärnvapen samt att Sverige kommer att uppfattas som en Nato-medlem. S-politikerna i riksdagens försvarsutskott har svarat att samarbetet "inte ger någon nation eller allians fritt tillträde att öva eller bedriva krigshandlingar från svenskt territorium".

Redan den 10 januari i år varnade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en DN-intervju för att det sprids myter i debatten om värdlandsavtalet. "Det jag reagerar emot är systematiken i att sprida felaktigheter. Det pågår ett arbete för att ge en felaktig bild av vårt avtal", sade försvarsministern.

Foto: Roger TuressonFoto: Roger Turesson

Dagen därpå dömde Peter Hultqvist i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen ut en del argument mot avtalet som "lögn och förbannad dikt". "Det är ett klassiskt sätt att arbeta för den som vill underminera" sade försvarsministern. Han tillade: "Jag ställer mig också frågan: vem tjänar på det?"

Men varken under DN-intervjun eller på konferensen i Sälen ville försvarsministern precisera vem han syftade på.

Men en ledtråd finns i Säkerhetspolisens årsbok för 2015. Där ägnas ett helt avsnitt åt rysk påverkan på opinionen och det demokratiska beslutsfattandet. ”Säkerhetspolisens bild är att Ryssland genom offentliga uttalanden har försökt påverka debatten om Sveriges säkerhetspolitiska vägval.”

DN kan i dag presentera nya uppgifter om att Ryssland inte nöjer sig med offentliga uttalanden. Enligt Säpo så agerar rysk underrättelsetjänst dessutom aktivt inne i Sverige och försöker i hemlighet påverka opinionsbildningen.

Foto: Maja Suslin/TTFoto: Maja Suslin/TT

Säpo uppger för DN att Ryssland ligger bakom en del av den kritiska debatten om värdlandsavtalet. Den enhet på Säpo som framför allt bevakar rysk verksamhet i Sverige är kontraspionaget. Dess chefsanalytiker Wilhelm Unge säger att man vid flera tillfällen sett rysk aktivitet riktad mot värdlandsavtalet.

– Åtminstone på en sådan konferens deltog en deltagare som vi kan koppla till den ryska underrättelsetjänsten, säger Wilhelm Unge.

Och var aktiv?

– Och var aktiv.

Och drev en linje emot avtalet?

– Ja, svarar Wilhelm Unge.

Säkerhetspolisen vill inte lämna ut detaljer om vem som agerade på detta sätt och när detta skedde. Säpos förklaring till sekretessen är att de inte vill avslöja hur de arbetar och vad de vet om den hemliga ryska verksamheten mot Sverige.

Ytterligare en orsak till att Säpo inte vill lämna ut mer information kan vara politiska hänsyn. Utrikesdepartementet vill nämligen, erfar DN, undvika att försämra relationen till Ryssland ytterligare genom alltför precisa uttalanden från Säpo. Förra året tvingades ju en rysk underrättelseofficer som verkade i Sverige under diplomatisk täckmantel att lämna landet, varpå Ryssland svarade med att tvinga en svensk diplomat på Moskva-ambassaden att lämna Ryssland.

Från rysk sida har Sveriges samarbete med Nato kritiserats offentligt och ryska företrädare har också inofficiellt ifrågasatt svenska försvarsansträngningar. Källor inom regeringskansliet bekräftar Säpos bild av att Ryssland i det fördolda dessutom försöker underblåsa kritik mot värdlandsavtalet.

– Det är en rysk strategi. De för inte öppet fram de ryska argumenten mot avtalet. Istället spelar de på argument som kan gå hem hos en del svenskar. Det är argument om en nordisk kärnvapenfri zon, neutralitetspolitik och att Sverige ska vara en oberoende röst i världen, säger en initierad källa i regeringskansliet till DN.

Fakta.Värdlandsavtalet med Nato

  • Värdlandsavtalet med Nato heter officiellt "samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd".
  • Det undertecknades på regeringens uppmaning av överbefälhavaren Sverker Göranson och Natos Europabefälhavare Philip Breedlove 4 september 2014.
  • Grunden för avtalet är Natos partnerskap för fred där Sverige gick med 1994.
  • Avtalet är ett ramavtal med regler som underlättar övningar samt att ge och ta emot stöd från Nato vid kris eller krig.

Fördjupning.Sverige och Ryssland

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.