Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Säpo ska få rätt att signalspana

Foto: Scanpix
Säkerhetspolisen ska få rätt att använda sig av signalspaning. Det står klart sedan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna enats i frågan.

Sedan 2009 får Säpo inte längre beställa spaning från Försvarets radioanstalt, till följd av den nya FRA-lagen. Efter terrordådet i Stockholm i december frågade sig många om de begränsningarna var en orsak till att självmordsbombaren var helt okänd för Säpo.

På torsdagen slog sex av åtta partier i justitieutskottet i ett yttrande fast att det är angeläget att Säpos "behov av information som har inhämtats genom signalspaning snarast tillgodoses", uppger Sveriges Televisions Rapport.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot.

Att Socialdemokraterna gör upp med de borgerliga är inget konstigt, säger justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S).

- Att Säpo ska få tillgång till signalspaning från FRA är något som vi hävdat från första början. Att de inte fick det var ett av de problem vi såg med den nya lagen, säger Morgan Johansson.

- Vi vill fortfarande göra om FRA-lagen: stärka integritetsskyddet och öka den parlamentariska insynen.

Regeringspartierna var redan tidigare överens om att Säpo bör kunna beställa signalspaning från FRA, men om det är FRA eller ett fristående organ som ska sköta det är en fråga som utreds. I mars väntas ett konkret förslag.

Säpo och signalspaning

Säpo har sedan lång tid kunnat lägga ut spaningsuppdrag på Försvarets Radioanstalt (FRA).

När den nya FRA-lagen antogs, som gav FRA rätt att även spana i telefon- och datatrafik i kabel, förlorade Säpo den möjligheten.

Regeringen tillsatte en utredning som leddes av förre Säpochefen Anders Eriksson, som kom fram till att Säpo skulle få beställa spaning från FRA.

Justitieministern var dock inte nöjd utan tillsatte en utredning till, som fick i uppdrag att utreda om Säpo i så fall skulle bedriva signalspaningen eller om FRA skulle göra det.

Den utredningen blir klar i mars. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.