Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sapo-slar-larm-till-kommunerna-om-svenska-isbarn/

Sverige

Säpo slår larm till kommunerna om svenska barn efter IS fall

Flyktinglägret al-Hol i Syrien. Foto: Ali Hashisho/Reuters

Säpo har tillsammans med polisen gjort orosanmälningar till flera kommuner i Sverige gällande barn till svenska IS-anhängare som befinner sig i Syrien. I Stockholm rör det sig om ett 20-tal barn.

– Det inte säkert att de här barnen fortfarande lever, säger Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad. 

Rätta artikel

Enligt Säpo har sedan 2012 runt 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till främst terrororganisationen IS. Idag har ungefär hälften av dem återvänt, det omfattar män, kvinnor och barn.

Tidigare har polisen och Säpo endast informerat kommunernas socialtjänster om barn som återvänt från Syrien och Irak. Nu har man även gjort orosanmälningar för barn som befinner sig i konfliktområdet, rapporterar Ekot på Sveriges radio. Hur många barn det rör sig om vill inte Säpo kommentera. Men enligt uppgifter till DN:s team på plats i Syrien i förra veckan är drygt 60 barn med svenska föräldrar som anslutit sig till terrorgruppen fast i syriska läger.

Läs mer: Svenska barnen utmärglade i lägret med IS-fångar

– Jag kan inte gå in på enskilda individer men vi har en skyldighet enligt lag att göra orosanmälan om vi misstänker att barn far illa, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Hur vet ni att det är svenska barn?

– Jag kan inte gå in på detaljer om hur vi vet det, men arbetet med att bekräfta vilka som är i konfliktområdet pågår hela tiden. De handlar både om barn som har rest från Sverige och barn som har fötts i områden som har kontrollerats av terrorgruppen IS.

Det är oklart när eller om barnen kommer till Sverige. När så sker är det kommunerna som ansvar för uppföljningen av IS–anhängares barn. Säpo informerar polisen som i sin tur kontaktar socialtjänsten. 

– Det är ett samarbete när de kommer hem, säger Sofia Hellqvist. 

Läs mer: Så hanterar andra länder barnen som sitter fast efter IS fall 

Stockholms stad bekräftar att de har mottagit orosanmälningar från polisen och Säpo för ett knappt 20-tal barn som befinner sig i Syrien. 

– Rent praktiskt pratar vi om barn som befann sig i konfliktområdet för några veckor sedan, givet hur det är där är det inte säkert att de här barnen finns kvar eller fortfarande lever. Det kan inte vi svara på, säger Christina Kiernan.

Orosanmälningarna för de återvändande barnen hanteras på samma sätt som för andra barn av socialtjänsten. Men det är ett komplext arbete och informationen från Säpo är knapphändig, säger Christina Kiernan. Hittills har staden inte hanterat några orosanmälningar avseende barn som har varit i Syrien och kommit tillbaka. 

– I de fall där det finns personnummer på de här barnen eller på föräldrar kan vi påbörja en utredning som hanteras av stadsdelarna. Men det är svårt att utreda oron innan barnen kommer till Sverige.

Staden arbetar nu på att ta fram rutiner för att kunna ta emot de här barnen som utöver akut sjukvård till exempel kan vara i behov av vaccinationer, tandvård och psykiskt stöd. 

Barnen kan även behöva omhändertas av socialtjänsten om föräldrarna anses olämpliga. Vissa av de vuxna som nu återvänder kan ha deltagit i krig eller begått annan våldshandling. 

Förutom Stockholm har bland andra Göteborg, Malmö och Örebro samt flera mindre kommuner fått information om att barn kan återvända.

På Centret mot våldsbejakande extremism (CVE) hjälper man kommunerna med att förbereda sig i hur de ska agera kring de återvändande barnen. Enligt Sari Römpötti, senior rådgivare på CVE, är det ett 40-tal kommuner som fått eller förväntas få tillbaka barn eller vuxna från Syrien. 

– Det är väldigt osäkert när barnen kan återvända, de kan komma nu eller om flera år och då behöver man vara förberedd och ha en plan för ett gott mottagande, säger Sari Römpötti.

Har kommuner vänt sig direkt till er för att få hjälp?

- Inte direkt för barnfrågan men vi har hela tiden kontakt med kommuner för att de ska förebygga och kunna förbereda sig kring återvändare IS-anhängare.

Är kommunerna oroliga för hur de ska hantera återvändare?

– En del kommuner som inte har så mycket erfarenhet och kunskap är oroliga för hur de ska bemöta detta, sedan finns det kommuner som har erfarenhet och som har fungerande system som inte är lika oroliga, säger Sari Römpötti.

I en enkät som P4 Stockholm har skickat till alla kommuner i Stockholms län, där 16 kommuner och 11 stadsdelar i Stockholms stad har svarat, uppger en majoritet att deras beredskap är dålig eller bristfällig när det gäller mottagande av återvändande IS-anhängare. Flera kommuner anser också att det är en utmaning att upptäcka personer som återvänt.

Erik Ohlsson: Barnen är brickor i ett storpolitiskt spel