Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Säpo: Upp till 300 svenskar kan strida för IS

Foto: Magnus Hallgren

Säkerhetspolisen (Säpo) har bekräftade uppgifter på att 100 svenska medborgare rest till Syrien och Irak för att strida för Islamiska staten. Därutöver finns minst 150 obekräftade fall. Säpo också att ett 30-tal högerextremister rest från Sverige till Ukraina.

Antalet unga män som reser från Sverige till Syrien och Irak för att slåss för IS ökar kontinuerligt. 100 fall är bekräftade, men mörkertalet tros vara stort.

–Vår uppfattning är att det rör sig så många som 250–300, säger Säpochefen Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.

– De får träning i träningsläger, lär sig att bli terrorister, hur man hanterar sprängmedel och vapen. Man går över alla gränser för mänskligt beteende, man är med och skär halsen av folk, man strider och dödar andra människor, säger Anders Thornberg.

– När de kommer hem är de traumatiserade och kanske beredda att göra någonting här. Då måste vi ha koll på de här personerna och se till att de inte gör någonting.

Trots att Anders Thornberg svarar på frågor om de svenska medborgare som anslutit sig till IS hävdar Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, att han inte syftar på svenskar när han talar om halshuggningarna.

– Det blir ett fokusbyte där. Han pratar i generella termer om vad som kan hända om man åker ned och deltar i träningsläger, säger han till DN.

Anders Thornberg berättar också att ett 30-tal högerextremister rest från Sverige till Ukraina för att ansluta sig till nationalisternas kamp mot Ryssland.

– Av dem är det 5–10 som aktivt deltar i strider på högerkanten och fem som håller på med propaganda, och så är det några som återvänt till Sverige.

Säpo kontaktar de som återvänt.

– En del säger ingenting – de ber oss att gå, fast kanske i så trevliga ordalag. En del berättar lite grann, en del säger ingenting vid första träffen, men vill kanske berätta någonting vid ett senare tillfälle.

– Det har ett väldigt viktigt preventivt syfte att säga ”hej, vi kommer från säkerhetstjänsten, vi vet vad ni har gjort, vi håller koll på er, vi hoppas verkligen att ni inte ska begå de värsta brotten och gör ni det så kommer vi att ingripa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.