Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Säpo väljer att inte höja Sveriges hotnivå

Polisen har ökat sin närvaro på exempelvis flygplatser, som här på Arlanda på tisdagen.
Polisen har ökat sin närvaro på exempelvis flygplatser, som här på Arlanda på tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Sveriges beredskap mot terror­dåd är ”relativt god”. Det beskedet ger inrikesminister Anders Ygeman. Efter attackerna i Bryssel syntes fler svenska poliser på viktiga platser, men Säkerhetspolisen höjer inte hotnivån.

Terrordåden fick en krisgrupp med höga regeringstjänstemän från flera departement att omedelbart sammanträda i regeringskansliet, erfar DN. Detta för att få klarhet i vad som hänt och om det fanns några döda eller skadade svenskar. Ansvarig i regeringen för terrorbekämpning är inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Återigen drabbas vi av en ­attack mot öppenheten i Europa. Tankarna går till de anhöriga och deras släktingar och vänner som drabbats av detta, säger Ygeman.

– Vi vill när utredningen fortsätter utesluta eller hitta eventuella länkar till Sverige, fortsätter han.

Hur är vår egen beredskap om ett sådant terrordåd inträffar i Sverige?

– Jag skulle säga att den är relativt god.

Anders Ygeman pekar på att rege­ringens ”målmedvetna arbete” mot terrorism nu börjar bära frukt. En ny nationell strategi mot terrorism antogs i augusti och regeringen enades före jul med oppositionen om nya terrorlagar.

– Som på ett pärlband träder nu de här åtgärderna i kraft. Om en vecka börjar lagen om kriminalisering av terrorresor gälla och två veckor ­senare lagen mot missbruk av svenska pass. Vi kommer också att tillsätta utredningar för att skärpa Säkerhetspolisens verktyg genom hemlig dataavläsning, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) understryker vikten av att Säkerhetspolisen, Säpo, samarbetar med andra säkerhetstjänster.

– Detta är ett oacceptabelt, oerhört angrepp på ett fritt, öppet demokratiskt samhälle. Det visar vikten av att säkerhetspolisen i de olika länderna måste samarbeta ordentligt för att förebygga den här typen av händelser och eliminera sådana här planer i sin linda. Det är ett svårt men nödvändigt arbete, säger försvarsministern.

Har Sverige tillräcklig beredskap?

– Det jobbas med det hela tiden. Det görs ett väldigt seriöst uppföljande arbete för att undvika den här typen av situationer. Sedan har vi tyvärr sett att det inträffat i Frankrike och nu i Belgien, svarar Peter Hultqvist.

Säpo uppger att man arbetar ­”intensivt” ihop med andra länder för att klarlägga läget. Säpo letar efter kopplingar till Sverige och svenska intressen och skriver i ett pressmeddelande:

”Det sker inhämtning av information och underrättelser genom alla våra kanaler som sedan analyseras och omsätts till åtgärder där så krävs. Arbete pågår inom alla relevanta verksamheter för att kunna bedöma eventuella aktiviteter hos extremistmiljöerna.”

Fem dygn efter dåden i Paris den 13 november 2015 höjdes hot­beredskapen i Sverige till nivå 4 (högt hot). Men så sent som den 2 mars sänktes den åter till nivå 3 (förhöjt hot).

Nivå 3 var också den hotnivå som gällde när självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften intill Drottninggatan i Stockholm den 11 december 2010. Säpo såg på onsdagen ingen anledning att höja hotnivån utan den ­ligger kvar på nivå 3.

Polismyndigheten satte på tisdagen in fler uniformerade poliser för att bevaka flygplatser och andra viktiga platser. Det görs också för öka tryggheten för befolkningen.

Om ett större terrordåd inträffar i Sverige ska det mötas av polisens nationella insatsstyrka och de regionala insatsstyrkorna i storstäderna.

Efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 fick polisen i en lag 2006 rätt att begära hjälp även från Försvarsmakten vid terror­dåd. I första hand ska den hemliga Särskilda operationsgruppen (SOG) anlitas, men också bombexperter och helikoptrar.

– Försvarsmakten är beredd att hjälpa polisen om det är så att den typen av hjälp anses nödvändig, ­lovar Peter Hultqvist.

– Vi har en nära dialog och samverkan med såväl Polismyndigheten som med Säkerhetspolisen. Den pågår kontinuerligt – inte minst nu, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.