Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpo varnar för ryskt psykologiskt krig – tiotal agenter på svensk mark

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Ryssland bedriver psykologisk krigföring mot Sverige där målen är både beslutsfattare och allmänheten. Syftet är att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut. Ett tiotal av de ryska diplomaterna i Sverige är agenter och en av dem har tvingats lämna Sverige, enligt Säkerhetspolisen (Säpo).

Detta slår Säpo fast i sin årsbok som presenteras i dag, torsdag.

Varje år i mars redovisar Säpo viktigare händelser under det gångna året. I mars 2014 avslöjade Säpo att Ryssland bedrivit krigsförberedelser mot Sverige. Det gällde bland annat inköp av stora mängder av kartor. Förra året slog Säpo fast att det största spionagehotet mot Sverige kommer från Ryssland.

I den nya årsboken för 2015 finns ett särskilt avsnitt som utförligt beskriver hur Ryssland förutom traditionellt spionage satsar allt mer resurser på psykologisk krigföring. Under rubriken ”Rysk påverkan på opinionen - och på det demokratiska beslutsfattandet” beskrivs agerandet.

Rysk propaganda och desinformation har beskrivits av olika debattörer. Men att en svensk myndighet som Säpo uttryckligen pekar ut Ryssland som ansvarig nation har inte skett tidigare.

Säpo konstaterar att det svenska samhället är robust. ”Ändå kan samhället påverkas och manipuleras eller utsättas för svåra påfrestningar av en utländsk aktör utan att vi för den skull befinner oss i krig.”

Foto: AlamyEnligt Säpo har Ryssland flera agenter i Sverige som är anmälda till svenska UD som diplomater. Foto: Alamy

Moderna vapensystem i kombination med dagens informationssamhälle innebär att ”gränsdragningen mellan krig och fred blir otydlig”. Säpo skriver att Rysslands olagliga annektering av Krim är exempel på detta. Ett angrepp kan inledas och nå sitt mål - samtidigt som ”allt är insvept i en slöja av förnekelse, desinformation och tvivel”.

”Säkerhetspolisen ser att Ryssland har en avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och den allmänna opinionen - inte bara i Sverige. Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer.”

Syftet är att skada allmänhetens förtroende för de folkvalda.

Vid sidan om de ryska statens underrättelse- och säkerhetstjänster agerar även ryska medier. Ryska medieföretag och nyhetsbyråer med stora resurser är alltmer verktyg för den ryska statsledningen. Säpo pekar ut mediebolagen RT (Russia Today) och Sputnik som båda ingår i en koncern som skapats av president Vladimir Putin och kontrolleras av Kreml.

Ett annat exempel som Säpo uttryckligen nämner är det förfalskade brev med försvarsminister Peter Hultqvists (S) namnteckning som DN rapporterat om. I brevet gratulerade Hultqvist företaget BAE Bofors till en kanonorder från det krigförande Ukraina. Förfalskningen har enligt DN:s källor spårats till S:t Petersburg.

Säpo konstaterar hur lätt ”förvrängda, felaktiga och förvanskade budskap får snabb spridning”. Detta sker både genom att etablerade medier släpper igenom uppgifter utan att ha granskat dem ordentligt och genom snabb spridning i sociala medier, vilket ses som riskabelt:

Risken är att allmänhetens tilltro till all nyhetsförmedling minskas. Samma effekt kan även nås genom att nyhetsarenan överflödas av nonsens - syftet är att grumla bilden och så frön av tvivel.

”Risken är att allmänhetens tilltro till all nyhetsförmedling minskas. Samma effekt kan även nås genom att nyhetsarenan överflödas av nonsens - syftet är att grumla bilden och så frön av tvivel.” Detta sker genom att sprida ”kompletterande sanningar”, som i det förfalskade brevet från försvarsministern till Bofors.

Säpo ser en direkt koppling mellan Rysslands officiella agerande och den propaganda som sprids i Sverige. Officiellt har ju Ryssland och Sverige helt olika syn på kriget i Ukraina. Ryssland har även kritiserat och varnat för Sveriges närmande till Nato.

Säpo slår nu fast att Ryssland gjort försök att påverka även opinionen inom Sverige och därmed så split och splittring.

”Säkerhetspolisens bild är att Ryssland genom offentliga uttalanden har försökt påverka Sveriges säkerhetspolitiska vägval. Liknande propaganda sprids också i sociala medier i Sverige. Samma felaktiga, förvrängda och förvanskade budskap som sprids genom den offentliga propagandan sprids här. Syftet är att få ut pro-ryska budskap och skapa splittring i samhället”, slår Säpo fast.

Enligt Säpo har Ryssland flera agenter i Sverige som är anmälda till svenska UD som diplomater. I verkligheten är de underrättelseofficerare. ”Oftast arbetar de för den militära underrättelsetjänsten GRU eller för dess civila motsvarighet SVR.” Säpo bedömer ”att cirka en tredjedel av de ryska diplomaterna i Sverige arbetar under täckbefattning”.

Ryssland har för närvarande 37 ackrediterade diplomater. Om Säpo har rätt så skulle ett tiotal av diplomaterna vara agenter.

Foto: Alexei Nikolsky/APRysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Säpo skriver att under 2015 har rysk ambassadpersonal ombetts att lämna Sverige. Detta eftersom verksamheten inte har varit förenligt med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Det kan förklara varför Ryssland sommaren 2015 förklarade en svensk diplomat vid ambassaden i Moskva som icke önskvärd, persona non grata. Rysslands utrikesdepartement sade den 4 augusti att åtgärden var ”en reaktion på en ovänlig behandling av en rysk diplomat i Stockholm”. Årsberättelsen från Säpo är den första bekräftelsen från svensk sida att Sverige bett en rysk diplomat lämna riket.

Säpo pekar ut de ryska agenterna som ett hot både mot civila och militära delar av det svenska samhället. Hur främmande makt agerar framgår av en annan årsrapport, från den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). I publikationen som kom nyligen skrev Must - utan att peka ut någon nation - följande:

”Det förekommer regelbundet att främmande personer följer och på olika sätt dokumenterar Försvarsmaktens verksamhet. Vid flera av dessa tillfällen har personerna uppträtt offensivt. Must har även kunnat konstatera att främmande makt har bedrivit avancerad övervakning av Försvarsmaktens skyddsvärda övningsverksamhet.”

Läs mer.Desinformation och propaganda

  • Peter Hultqvist utsatt för rysk lögnattack
    I det nya informationskriget har försvarsminister Peter Hultqvist utsatts för två lögnattacker. En av dem har spårats till Ryssland. ”Man blir förbannad”, säger ministern som för första gången kommenterar falsarierna.
  • Hemlig grupp ska möta ryskt informationskrig
    Ett hemligt antal tjänstemän på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bygger upp den första delen av ett nytt svenskt försvar mot informationskrig. Försök att påverka det svenska samhället pågår hela tiden. Gruppens uppgift är att identifiera och hantera kampanjerna.

Foto: Roger TuressonPeter Hultqvist. Foto: Roger Turesson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.