Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpo vill komma åt data direkt

Säpo förhandlar med teleoperatörer i Sverige om ett system där polisen automatiskt ska få uppgifter om privatpersoners telefoni och mejl. Till DN säger Säpo att det handlar om att leva upp till EU:s krav. Det nya systemet innebär inte någon integritetskränkning, enligt Säpo.

Säpo förhandlar nu med Sveriges teleoperatörer om ett automatiserat system som skulle innebära att underrättelsetjänster och brottsutredare i landet snart själva kan gå in och omedelbart hämta ut uppgifter hos företag som lagrar surf-, mejl- och samtalsuppgifter, avslöjar Dagens Eko.

De uppgifter som polisen, enligt Dagens Eko, ska kunna begära ut automatiskt gäller vem som ringt vem och när, vart ett mejl eller ett sms har skickats, var en person befann sig när ett visst telefonsamtal gjordes och andra uppgifter.

Säpo bekräftar för DN att det pågår förhandlingar med olika teleoperatörer om att automatisera systemet.

Det nya systemet innebär dock inte någon integritetskränkning, hävdar Säpo.

– Det blir inte så att vilken enskild polis som helst kan gå in och hämta uppgifter på egen hand, säger Kurt Alavaara, kriminalkommissarie vid Säpo.

Även i fortsättningen kommer det att krävas ett beslut av åklagare eller domstol för att begära ut uppgifter om brott som kan ge minst 6 månaders fängelse.

Vad gäller grövre brott, som kan ge 2 års fängelse, måste en myndighetschef eller person med specialkompetens fatta ett så kallat myndighetsbeslut innan några uppgifter kan begäras ut, säger Säpo.

– Den som är behörig beställare och har en behörig fråga ska automatiskt få ut uppgifter ur det elektroniska systemet utan att operatören först säger ja, förklarar Kurt Alavaara.

Säpo uppger att samtalen med operatörerna om en automatisering handlar om att leva upp till EU:s direktiv vad gäller elektronisk kommunikation.

– Vår uppgift enligt direktivet är att se till att vi får fram informtion så snart som möjligt. Men det är fortfarande ett rättsäkert system. Man kan likna det vid att göra en bankaffär på nätet. För att kunna göra en begäran krävs fortfarande ett myndighetsbeslut, men sedan behandlas den elektroniskt hos operatören, fortsätter Kurt Alavaara.

En automatisering kan även göra det lättare för SIN, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, att granska uppgiftsutlämningen eftersom de i framtiden görs på samma sätt, menar Säpo.

Vad gäller ett myndighetsbeslut om att begära ut uppgifter, säger Säpo:s presschef Fredrik Milder:

– En myndighetschef kan enligt lagen delegera ett beslut om att begära ut utgifter till en anställd med särskild kompentens.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.