Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpochefen: Utan FRA hade vi haft ett terrorattentat i Sverige

02:20. Säkerhetspolischefen Anders Thornberg om säkerhetsläget i Sverige.

Utan den signalspaning som Försvarets radioanstalt bedriver skulle terrordåd ha ägt rum i Sverige. Den bedömningen gör Säpochefen Anders Thornberg. Han uppger att två planerade dåd har stoppats de senaste ett och ett halvt åren.

Personer som reser till krigszoner, får vapenträning och deltar i strider ses som en risk när terrorhot ska bedömas. Säpo säger sig ha 130 bekräftade fall av sådana resor från Sverige men det totala antalet kan vara 300 eller fler.

– När man reser iväg och är med i sådana här sammanhang får man träning, man går över alla mänskliga gränser och kanske är med och ser avrättningar och tortyr. Det gör att man är en risk när man kommer tillbaka, säger Anders Thornberg.

I det underrättelsearbete som krävs för att i tid kunna stoppa att sådana personer sätter sina planer i verket är säkerhetspolisen enligt Thornberg helt beroende av hjälp från Försvarets radioanstalt, som bedriver signalspaning, och den militära underrättelsetjänsten Must.

– FRA är helt avgörande, vi klarar oss inte utan dem. Utan dem skulle vi förmodligen ha haft ett terrorattentat. Det var förfärligt när vi var det enda demokratiska västlandet där säkerhetspolisen inte kunde inrikta signalspaningen, säger Thornberg.

Säpo ägnar sig åt polisiärt arbete inom Sverige men får helt andra möjligheter enligt Thornberg om man har tillgång till FRA:s digitala ögon och öron ute i världen.

– De pekar på individer som reser till Sverige och de hjälper oss att hålla koll på dem som reser utomlands och begår terrorattentat. Utan dem skulle vi ha missat många, säger Thornberg.

De senaste ett och ett halvt åren har Säpo enligt Thornberg lyckats stoppa två planerade terrorattentat på svensk mark. Några närmare detaljer vill han inte gå in på eftersom det skulle kunna avslöja hur myndigheten arbetar.

Se en längre teveintervju med Säpochefen Anders Thornberg här ovan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.