Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpochefen varnar för krav på hårda tag

Säpos chef Anders Danielsson.
Säpos chef Anders Danielsson. Foto: Magnus Hallgren
Säpo ska nu göra en intern översyn om man borde ha lyckats identifiera Tamouir Abdulwahab och hans planer före dådet. Signalspaning kanske kunde ha hjälpt – men chefen Anders Danielsson varnar för krav på hårdare tag och förespråkar i stället mer samarbete med människor i församlingar och bostadsområden.

– Nu bör vi inte rusa iväg och ställa krav på extraordinära befogenheter till staten. Lösningen är inte mer tvång i samhället. Visst kan vi försöka skapa en värld där inga terrorattentat kan inträffa. I en totalitär stat går allt att upptäcka. Men det är inte så vi ska ha det, säger Anders Danielsson.

Därför kräver han inte större anslag, fler säkerhetspoliser, skärpta lagar eller nya maktmedel nu när debatten efter lördagens försök till terrorattentat mer och mer handlar om hur liknande händelser ska kunna undvikas.

– Debatten kantrar för mycket, säger han och tar ett exempel.

– Vi är mycket ute i bostadsområden och i religiösa församlingar för att träffa företrädare för bland annat muslimska intressen och skapa förtroende. På det sättet kan vi få tidiga förvarningar om någon individ börjar driva iväg mot våldsbejakande radikalism. Vi har fått hård kritik för den verksamheten, för att åsiktsregistrera folk. Nu är det annat ljud i skällan.

Just lokal samverkan tror Anders Danielsson är det mest framgångsrika för att förebygga terrorism.

– Det är inte bara en fråga för Säkerhetspolisen utan en fråga för samhället. Människor som är på väg in i destruktiva miljöer, som känner sig diskriminerade och kränkta utgör grogrunden för våldsbejakande radikalism. Om vi får tips om dem kan vi ingripa.

Säpo har fått förvarningar om personer som planerat att åka på träningsläget i Somalia, Irak, Pakistan eller Afghanistan och försökt förmå dem att inte resa.

Det finns dock ett undantag för Säpochefens varningar för att öka kontroll och befogenheterna för myndigheterna.

Och det gäller Säpos möjligheter att beställa signalspaning. När FRA-lagen stiftades så undantog riksdagen efter en uppslitande politisk debatt polisen från att kunna beställa övervakning av datatrafik och samtal över gränsen. Anders Danielsson har varnat för att det försvårar Säpos möjligheter att lösa sina uppgifter.

Han säger att det naturligtvis är en spekulation, men att det inte kan uteslutas att det hade gått att få indikationer om Taimour Abdulwahabs planer genom hans e-post eller surfande till personer utomlands som har kopplingar till terrorism.

Säkerhetspolisen kommer nu att göra en intern översyn, borde säkerhetstjänsten ha lyckats identifiera Abdulwahab och hans planer tidigare?

– Vi ska ställa frågan till oss själva om vi hållit tillräckligt hög kvalitet. Men det är extremt svårt att förutse terrorhandlingar, det har vi sett i Storbritannien 2005 och 2008 och i Spanien. Också Israel drabbas av terrorattentat, trots att landet sägs ha världens mest effektiva underrättelsetjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.