Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Säpos tillsyn avslöjade brottet

Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg.
Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg. Foto: Christine Olsson/TT

Det var den 19 januari i år som regeringen oväntat meddelade att man avskedade generaldirektör Maria Ågren. Skälet uppgavs då som att man hade ”olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

Säkerhetspolisen inledde under 2015 en tillsyn av Transportstyrelsen, en tillsyn som ledde fram till att man upptäckte brister i säkerheten:

– Utan att gå in på det specifika fallet kan jag säga att vi ofta ser stora brister när det gäller statlig offentlig upphandling där säkerhetsperspektivet glöms bort när verksamhet outsourcas, säger Säkerhetspolisens presschef Nina Odermalm Schei.

Säpo bekräftar att man sedan inledde en förundersökning när det gällde vårdslös hantering av hemlig handling som sedan överlämnades till Riksenheten för säkerhetsmål.

Trots detta undanhölls stora delar av Transportstyrelsens styrelse orsaken till att Maria Ågren fick sparken.

– Vi har fått information om att det rörde sig om rikets säkerhet, mer vill jag inte säga, säger ordföranden i Transportstyrelsens styrelse Rolf Annerberg.

Rolf Annerberg vill inte svara på när styrelsen fick informationen.

– Nej, det är allt jag vill säga i ärendet.

Jonas Malmstig, som är Sacos personalrepresentant i Transportstyrelsens styrelse, säger till DN att han inte fått någon information om skälet till varför Ågren fick sparken:

– Infrastrukturminister Anna Johanssons statssekreterare Mattias Landgren kom till huvudkontoret i Norrköping samma dag som det blev offentligt att generaldirektören fått sparken. Men allt personalen fick veta var att Maria Ågren inte längre hade förtroende som chef.

DN:s uppgifter visar att endast ordföranden och inte styrelsen i övrigt informerades om orsaken till att Maria Ågren sparkades.

– Vi är flera i styrelsen som har lyft frågan och försökt att få veta varför generaldirektören fick gå. Beroende på skälet kan det vara lämpligt att styrelsen får den informationen, säger Johan Trouvé, en av ledamöterna.

Johan Trouvé säger också att en sådan information hade vari självklar om det hade rört sig om en bolagsstyrelsen:

– Men här är ägarna staten och då får man ha respekt för att uppgifterna inte är desamma i ett aktiebolag som för en myndighet.

Transportstyrelsen har bland annat ett register över samtliga personer som äger bil i Sverige och uppgifter om infrastrukturen i landet.

Maria Ågren utsågs till generaldirektör i mars 2015 efter Staffan Widlert och Ågrens uppgifter beskrevs då som att ge myndigheten en bättre serviceprofil samt att förkorta handläggningstiderna för företag.

Orsaken till bytet var enligt infrastrukturminister Anna Johanssons statssekreterare Mattias Landgren att regeringen och Maria Ågren haft olika syn på hur arbetet inom Transportstyrelsen skulle bedrivas.

”Vi har därför gemensamt kommit fram till att den tidigare generaldirektören inte längre ska leda myndigheten”, skrev Landgren då i en kommentar till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.