Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Säpospion infiltrerade Vänsterpartiet

En officer hävdar att han infiltrerade Vänsterpartiet i flera år på uppdrag av Säpo. Förra partiledaren Lars Ohly är en av dem han övervakade. Det avslöjar Aftonbladet i en intervju med Säpospionen.

Den idag 48-åriga officeren berättar för tidningen att han gick med i dåvarande VPK (Vänsterpartiet kommunisterna) i slutet av 1980-talet för att skaffa sig information om nyckelpersoner inom den politiska vänstern.

Av dokumentation som Aftonbladet tagit del av framgår det att officeren har lämnat information om personer som i dag tillhör toppen av Vänsterpartiet, bland annat Lars Ohly (då partisekreterare), samt riksdagsledamöterna Jens Holm och Jonas Wikström, skriver tidningen.

Verksamheten ska ha pågått långt in på 2000-talet, och han ska ha rapporterat regelbundet till sin hanterare på Säpo.

Officeren uppger att han kom några av de högt uppsatta inom Vänsterpartiet väldigt nära, bland annat Jens Holm som var intressant för sina kontakter med den colombianska gerilla­rörelsen Farc.

Han uppger till Aftonbladet att han även rapporterade uttalanden av Lars Ohly på ett valmöte 1998, där Ohly talade om utomparlamentarisk kamp och proletariatets revolutionära diktatur. Något som Säpo var intresserade av.

– Jag ställde frågor till honom på mötet och även andra ställde frågor och jag antecknade vad han sade, säger infiltratören till Aftonbladet och visar dem anteckningar från tillfället.

Lars Ohly reagerar starkt när han får kännedom om uppgifterna.

– Säpo ska helt enkelt ge fan i att samla in uppgifter om partisekreterare i riksdagspartiet, det är helt uppåt väggarna. Jag är oerhört förvånad och väldigt kritisk, säger han till Aftonbladet.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi uttalar oss ytterst sällan om specifika ärenden eller sådant som skulle kunna beröra vår operativa verksamhet, säger Fredrik Nilsson, pressekreterare på Säkerhetspolisen till DN.

Enligt Nilsson ägnar sig inte Säpo åt åsiktsregistrering. De personer eller den verksamhet man följer eller intresserar sig för är sådan där det finns misstanke om brott.

Som svar på frågan om infiltratörer säger Nilsson att Säpo liksom övriga polisverksamheten är i behov av tips från allmänheten vid misstanke om brott.

– Generellt arbetar säkerhetspolisen med personkällor. Men det är bara en del av väldigt många sätt i vår verksamhet, säger han till DN.

– De personer som lämnar uppgifter åt oss ska kunna göra det tryggt och säkert utan att råka illa ut. Vi vill inte avslöja specifika uppgifter om händelser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.