Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sara, 2, hamnade i registret som spädbarn

Hela familjen Håkansson har liksom tusentals andra romer registrerats i polisens mapp märkt ”Kringresande”. Från vänster Adriano, 6 år, Sandra, 22, Sara, 2, Miranda, 3, Susanne, 44, och Isabell, 11. ”Polisen måste förstöra registret”, säger Susanne Håkansson.
Hela familjen Håkansson har liksom tusentals andra romer registrerats i polisens mapp märkt ”Kringresande”. Från vänster Adriano, 6 år, Sandra, 22, Sara, 2, Miranda, 3, Susanne, 44, och Isabell, 11. ”Polisen måste förstöra registret”, säger Susanne Håkansson. Foto: Roger Turesson

Sara Håkansson är två år gammal. Storasyster Miranda är tre. Storebror Adriano har hunnit fylla sex. Alla syskonen är med i polisens stora register över romer. Liksom deras mamma Sandra Håkansson. Hon har en fråga till polisen: ”Varför har ni stoppat in mina barn där?”

Det finns 52 tvååringar i den svenska polisens romska register. En av de allra yngsta som registrerats är Sara Håkansson i Skarpnäck. Den 3 augusti 2011, när hon var tre månader gammal, förde polisen in Sara i registret. Med personnummer, postadress, lägenhetsnummer och släktband.

Registret anger vem som är Saras mamma. Vem som är hennes pappa. Vem som är hennes mormor, morfar, farmor och farfar och var de bor.

Hela släkten är registrerad i polisens datormapp ”Kringresande”, tillsammans med tusentals andra romer över hela Sverige.

Nu sitter Sara i sin mamma ­Sandras knä i lägenheten i Skarpnäck, i väntan på att mormor ­Susanne Håkansson ska bli färdig med kvällsmaten: korv stroganoff.

– Varför registrerar polisen romer? Det är rasistiskt. Det är obehagligt att mina barn finns där, säger Sandra Håkansson.

Hon skakar på huvudet, försöker förstå.

– Det är så sjukt, det här registret. Jag finner inga ord.

Saras mormor Susanne Håkansson har en romsk pappa och en ickeromsk mamma. Bägge är med i polisens romska register.

– Mamma är en vanlig svensk kvinna från Norrland. Hon är gammal och sjuk nu, sitter i rullstol. Hon har aldrig gjort någonting. Jag kan inte fatta att hon finns med i det här registret.

Susanne Håkanssons tankar går till Förintelsen, då nazisterna mördade en halv miljon romer.

– Hitler var ju emot alla judar och romer. Kan det vara något sånt? Vad är syftet med registret? Det kan ju inte vara något bra i alla fall, säger Susanne Håkansson.

Hon är 44 år gammal och utbildad fritidsledare. Varken hon eller hennes make Marcello Demeter (i registret även han) har varit inblandade i något brottsligt. Om man inte räknar när Marcello fick böta tusen kronor för att han kört i en bussfil.

Treåriga Miranda springer in i köket och skrattar. Om hennes lillasyster Sara är lite blyg så är Miranda tvärtom. Springer fram och hälsar, pratar hela tiden, ler sitt varma leende.

”Bestämd och kärleksfull”, sammanfattar mamma Sandra och mormor Susanne.

– Kärleksfull, ekar Miranda och får alla i köket att skratta.

– Hon är vår lilla papegoja, säger Susanne.

I rummet intill sitter sexårige store­bror Adriano i blå mjukis­kläder framför tv:n, uppslukad av ett barnprogram.

Sandra Håkansson låter blicken svepa över sina tre barn. Så blir hennes ansikte allvarligt. Hon säger att polisen borde jaga brottslingar: mördare och våldtäktsmän. Inte små barn.

– De måste ta bort registret helt! Det ska inte finnas.

Flera samhällsdebattörer och ledare för romska föreningar finns bland de registrerade. En av dem är 35-årige Erland Kaldaras i Malmö, ordförande för Romska ungdomsförbundet.

– Jag åker runt till skolor och föreläser om sånt här, att statlig registrering av romer ägde rum i gamla kommuniststater. Hela utgångspunkten är att det här var något som skedde förr, eller i utlandet. Inte här i Sverige i dag, säger Erland Kaldaras.

Han slås av insikten att skattepengar måste finansierat polisens registrering av tusentals romer, och kopplar det till regeringens stora projekt som syftar till inkludering av romer i det svenska samhället. Statens mål är att romer år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som alla andra.

– Det känns som dubbelmoral nu. Att regeringen säger att vi romer ska vara fullt inkluderade i det svenska samhället år 2032 – samtidigt som staten har ett särskilt romskt register och för in spädbarn som inte ens kan gå!

På fredag har Erland Kaldaras ett sedan länge inbokat möte med Erik Ullenhag (FP), när integrations­ministern besöker det romska kulturcentret i Malmö.

– Det blir ett intressant möte, ­säger Erland Kaldaras behärskat.

År 2032 ska romer ha lika möjligheter

• Förra året, 500 år efter att de första romerna kom till Sverige, presenterade regeringen en strategi för att integrera romer i det svenska samhället. ”Jag skäms över den svenska historien av övergrepp gentemot romer”, sa integrationsminister Erik Ullenhag (FP) när han presenterade strategin.
• Ullenhag pekade på att romer än i dag drabbas av större utanförskap och diskriminering än någon annan folkgrupp. Fem pilotkommuner utsågs till att bedriva utvecklingsarbete under åren 2012–2015: Göteborg, Helsingborg, Linköping, Luleå och Malmö.
• Målsättningen är att alla romer som föddes 2012 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som ickeromer när de är 20 år, alltså år 2032. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.