Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Satsning mot kvinnovåld resultatlös

Angela Beausang är ordförande för riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
Angela Beausang är ordförande för riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Other: Grafik: Stefan Rothman/ Hillevi Duus. Foto: Lars Lindqvist

Sedan alliansregeringen kom till makten har mer pengar än någonsin satsats mot mäns våld mot kvinnor, visar en sammanställning som DN gjort. Ändå syns inga tecken på att våldet har minskat.

Under förra mandatperioden gjordes den pengamässigt största satsningen på jämställdhet som någonsin utförts i Sverige. Jämställdhetspolitiken fick 1,6 miljarder, en tiodubbling av resurserna jämfört med tidigare år. Av dessa medel användes ungefär en halv miljard för att bekämpa mäns relationsvåld mot kvinnor. Sammanlagt från 2006 och fram till i dag, har regeringen satsat nästan 1,1 miljard, visar DN:s sammanställning.

Pengarna har gått en uppsjö av olika åtgärder. Ändå tyder ingenting på att färre kvinnor utsätts för våld.

Fortfarande dödas i genomsnitt 17 kvinnor av relationsvåld varje år. Antalet kvinnor som anmäler att de utsatts för grov kvinnofridskränkning har de senaste åren legat relativt konstant kring 2 500 fall. 12 000 kvinnor misshandlas i sina hem av den som står dem närmast. Och då är mörkertalet, som beräknas vara stort, inte medräknat.

Mikael Rying är kriminolog och Sveriges främsta expert på dödligt våld. Han har kartlagt alla fall av kvinnor som dödats i en nära relation sedan 1990.

– Fallen minskar inte, de ligger konstant på 17 mord om året, säger han.

– Vi ser hela tiden fall av dödligt våld mot kvinnor som hade kunnat undvikas.

Rying har skrivit rapporter på uppdrag av Brottsförebyggande rådet, Brå, där han kommit med förslag som skulle kunna minska morden. Den senaste rapporten kom 2007, men hittills känner han inte att hans förslag fått gehör.

– Det jag föreslår är en central instans i varje kommun dit kvinnor kan vända sig och få hjälp av en och samma person. Så att de slipper springa runt till socialtjänst, polis och advokat. Vi ser hela tiden fall av dödligt våld mot kvinnor som hade kunnat undvikas med en bättre samverkan mellan myndigheterna.

Brå har utvärderat den nationella handlingsplanen mot mäns våld mot kvinnor som pågick mellan 2007 och 2010 och som kostade en halv miljard. I utvärderingen står att en ”imponerande mängd aktiviteter” har utförts, ”men effekterna för målgrupperna, i form av mindre utsatthet för våld, är mer osäkra”.

Ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, heter Angela Beausang och hon har arbetat med våldsutsatta kvinnor i över 30 år. Under tiden har satsningar kommit och gått, ny lagstiftning har tillkommit och medvetenheten om den här typen av brottslighet har ökat, tycker hon.

Men våldet har inte minskat.

– Jag tror problemet är att man inte har tagit det på allvar egentligen. Man satsar och så försvinner det och så satsar man igen. Det går fel lite varstans när man ska uppfinna hjulet gång på gång, säger hon.

I februari knivmördades en ung kvinna i Landskrona. Hon hade vid flera tillfällen larmat om hot men fick ingen hjälp. Flera sådana fall har uppmärksammats under de senaste åren och Angela Beausang anser att de bland annat beror på att de lagar som finns inte används.

– Allt som har gjorts har gjorts i ett gott syfte, men det har inte fått någon effekt. Det finns en ärlig vilja från politikernas sida, men det måste ner på en praktisk nivå. Polis och åklagare måste lära sig den speciella problematiken kring de här brotten.

Angela Beausang har jobbat med flera olika regeringar och tycker ett av de stora problemen är att kontinuiteten i kunskap är bristfällig.

– Vi sitter ofta med i utredningar och bjuds in att delta i arbetet, men det är som om man får börja om från början varje gång. Ge oss som sitter på kunskap och expertisen medel att anställa och jobba på i stället.

Anmälda fall av grov kvinnofridskränkning

2002: 1571

2003: 1860

2004: 2068

2005: 2152

2006: 2384

2007: 2514

2008: 2733

2009: 2657

2010: 2501

2011: 2471

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.