Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/satsning-pa-personal-gav-farre-coronasmittade/

Sverige

Satsning på personal gav färre coronasmittade

Undersköterska på ett äldreboende.
Undersköterska på ett äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låg personalomsättning och vidareutbildningar både före och under coronapandemin har varit receptet för att stoppa spridningen av covid-19 på äldreboendena i Trosa, rapporterar P4 Sörmland.

TT Text

Trots att Trosa ligger i Region Sörmland, som efter Stockholm har haft flest avlidna i covid-19 per capita, har kommunen lyckats begränsa smittan.

Stora utbildningssatsningar det senaste året, där kommunen bland annat har betalat för undersköterskeutbildningar för var tionde anställd, tros vara en av anledningarna enligt kommunens chef för vård och omsorg, Fredrik Yllman.

– Vi hade en personal som var utbildad och klar för att börja arbeta med brukare med covid-19 och vi hade också skapat särskilda team och avdelningar på äldreboenden för att ta hand om patienter som hade smitta och vi har också haft en stabil personalgrupp med låg personalomsättning, säger han till Ekot.

I början av maj smittades sju äldre på två äldreboenden i Trosa, men nu finns inte längre någon smitta kvar.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt