Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/satsning-ska-radda-hallandska-urtidsfisken/

Sverige

Satsning ska rädda halländska urtidsfisken

En satsning på att återställa havsnejonögats livsmiljöer ska rädda den uråldriga fiskarten.
En satsning på att återställa havsnejonögats livsmiljöer ska rädda den uråldriga fiskarten. Foto: Keith Wheeler/Science Photo Library

Den ålliknande urtidsfisken havsnejonöga är akut hotad. Enligt den senaste uppskattningen finns färre än 100 individer kvar på den svenska västkusten. Men med pengar från Havs- och vattenmyndigheten genomförs nu en satsning för att rädda fiskens lekmiljöer i de halländska vattendragen, rapporterar P4 Halland.

Enligt en inventering förra sommaren uppskattas antalet individer av den hotade urtidsfisken havsnejonöga till färre än 100

Fisken kan i fullvuxen form bli upp till 90 centimeter lång, i sällsynta fall hela 120 centimeter och lever då som blodsugande parasit på fiskar och havslevande däggdjur. Den har en komplex livscykel och det tar många år från larvstadiet i ett vattendrag till dess att havsnejonögat är fullvuxet.

Havs- och vattenmyndigheten har avsatt mer än en miljon kronor för att rädda fiskens lekmiljöer i de halländska vattendragen. Länsstyrelsen i Halland har nu fått i uppdrag att samordna en nationell insats, rapporterar P4 Halland.

– De behöver fria vandringsvägar upp i våra vattendrag. De behöver komma förbi de kraftverkpassager som i dag inte fungerar för arten. Där är det viktigt att man anpassar fiskvägarna så att de kan komma upp och att larverna kan komma ner, säger Elisabeth Thysell från länsstyrelsen i Halland till radion.

Forskarna tror också att ett stort problem för havsnejonögat är att dagens yrkesfiske gör att det finns få fiskar i havet som blir tillräckligt stora för att kunna fungera som värddjur för den parasiterande urtidsfisken.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.