Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SCB: 10 miljoner invånare fredag den 20 januari

10 miljoner svenska invånare, med stor sannolikhet ett faktum fredag den 20 januari, enligt Statistiska centralbyrån.
10 miljoner svenska invånare, med stor sannolikhet ett faktum fredag den 20 januari, enligt Statistiska centralbyrån. Foto: Lasse Svensson / Expressen, TT

Fredag den 20 januari blir Sverige ett land med tvåsiffrigt miljontal invånare. Med stor sannolikhet passerar vi då 10-miljonersstrecket, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). I detta nu växer befolkningen med i genomsnitt en ny invånare var fjärde minut.

På sin hemsida har SCB lagt upp en befolkningsklocka, som i realtid visar takten i befolkningsökningen (9.995.681 när denna artikel publiceras). Men den är inte exakt på sekunden, det handlar om takten.

– Det är först i efterhand vi vet exakt när en passering sker. När vår klocka snart, sannolikt fredag den 20 januari, slår över till 10 miljoner invånare kan det i själva verket ha skett någon timme tidigare, eller följer någon timme senare, säger Nizar Chakkour, pressansvarig hos myndigheten, till DN.

Så sent som inför senaste årsskiftet var SCB:s prognos att passeringen skulle följa ”under februari”, enligt vad Tomas Johansson, befolkningsstatistiker vid SCB, då uppgav för DN. Nu, närmare inpå, visar det sig att det har gått lite fortare än så.

Under 2000-talet har befolkningsökningen åter tagit fart. Anledningen till att svenskarna blir allt fler är dels att det föds fler än det dör, vilket ger ett födelseöverskott, och dels att invandringen samtidigt är på en högre nivå än utvandringen, vilket ger ett invandringsöverskott.

Befolkningen i Sverige baseras på alla personer i landet som är folkbokförda. För att den som exempelvis invandrar till Sverige ska bli folkbokförd ska personen ha för avsikt att, och ha rätt att stanna här under minst ett år.

– Så fort en person blivit folkbokförd så blir denna en del av Sveriges befolkning, säger Nizar Chakkour.

Vi kommer inte att få veta vem som blir den 10-miljonte svenska invånaren. Det kan bli det nyfödda barnet eller personen som fick uppehållstillstånd.

– Eller svensken som valt att återinvandra från exempelvis Storbritannien. Hur som helst, gällande sekretess gör att vi inte får veta vem det är, säger Chakkour.

Landets befolkning ökar också med olika hastighet över året, vilket SCB kallar säsongsvariation. Från april till september ökar befolkningsantalet snabbare än det gör under resten av året, bland annat beroende på att det föds fler barn under dessa månader.

I skrivande stund växer den svenska befolkningen med i genomsnitt en ny invånare var fjärde minut. Sett över hela året går det långsammast under mörka månaderna november och december, beroende på att både födelseöverskott och invandringsöverskott brukar vara låga i slutet av ett år.

År 1969 bodde det 8 miljoner personer i Sverige. Det dröjde sedan 35 år innan befolkningen 2004 passerade 9-miljonersstrecket. Och nu blir vi inom kort 10 miljoner.

Kommande decennier väntas den snabba tillväxten fortsätta, och vi kan vara 12 miljoner redan 2040.

En blick åt andra hållet visar att Sveriges statistiska myndighet har fört befolkningsstatistik sedan 1749. Då bodde det 1.764.724 personer i Sverige.

Under det århundradet växte befolkningen långsamt. Det tog 61 år, 1774–1835, för befolkningsantalet att växa från 2 till 3 miljoner.

Under 1800-talet gick befolkningsutvecklingen snabbare eftersom det föddes fler barn och människorna levde längre än tidigare. 1897 var Sveriges befolkningstal uppe i 5 miljoner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.