Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SCB: Kristdemokraterna under fyraprocentstrecket

Alliansen backar, de rödgröna går framåt och Kristdemokraterna försvinner. Så skulle ett valresultat i dag kunna se ut, enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning.

I dag presenterade SCB en ny partisympatiundersökning. Denna visar att de rödgröna partierna, det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, skulle få egen majoritet om det var val i dag. De får tillsammans 51,2 procent av rösterna, mot allianspartiernas 42,5 procent.

Det är främst Socialdemokraterna
som går framåt. Om man jämför med partisympatiundersökningen i november låg de på 27,7 procent, mot 37,3 procent i dag. Samtidigt backar regeringspartierna, främst Moderaterna, dessa går från 33,4 procent till 28,6 procent.

– Det är vanligt att regeringspartierna får ett minskat stöd under sin mandatperiod. Man förlorar på att sitta i regering. I genomsnitt brukar man minska tre procentenheter, säger Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Kristdemokraterna skulle åka
ur om partisympatiundersökningen hade varit ett valresultat. De får 3,7 procents stöd i SCB:s undersökning.

Men Magnus Hagevi tror inte att det finns någon risk att resultatet i partisympatiundersökningen står sig till valet på den punkten.

– Alliansväljarna kommer inte låta dem åka ur, säger han.

Magnus Hagevi hänvisar till
att upp till en tredjedel av Kristdemokraternas röster i tidigare val har varit stödröster. Magnus Hagevi menar att vi måste se ännu lägre siffror, kanske nere på 2,5 procent, för partiet för att inte väljarnas sympatiröster ska kunna rädda partiet framöver.

– Men givetvis påverkar det här partiets möjlighet att föra sin egen politik när de blir beroende av andra partier för att hålla sig kvar, säger Magnus Hagevi.

Centerpartiet ligger på 4,7 procent i denna undersökning.

– Även de har fått en hel del stödröster tidigare från andra alliansväljare, trots att de redan legat en bra bit över fyraprocentspärren, säger Magnus Hagevi.

Sverigedemokraterna ligger på en relativt stabil nivå, på 5,4 procent i undersökningen från SCB.

– Det är ett riksdagsparti. Men om det här resultatet står sig skulle de rödgröna få majoritet, vilket skulle förminska SD:s inflytande betydligt, säger Magnus Hagevi.

Marie Demker, professor i statsvetenskap i Göteborg, menar att Socialdemokraternas uppgång till stora delar har bestått av sympatörer som har kommit tillbaka till partiet efter krisen i samband med att Håkan Juholt avgick. Nu börjar partiets riktiga arbeta för att värva röster.

– Varje tiondel som de vinner nu är lika svår som varje procent de har uppnått den senaste tiden. Utmaningen blir nu att locka tillbaka väljare som lämnade partiet tidigare, innan valet 2006, säger Marie Demker.

Marie Demker tror inte att
Kristdemokraterna kan räkna med att sitta säkert med hjälp av stödröster. Om Moderaterna går bakåt blir det dessutom svårare för Kd:s väljare att lägga stödröster på andra partier, enligt Demker.
– Kristdemokraterna kan absolut komma att hamna under fyra procent. Om det är motvind för Moderaterna kommer fler av deras väljare att vilja lägga sina röster där, istället för att stödrösta, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.