Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Schlingmann i samtal med Vellingemoderat

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann kontaktade på lördagen Vellinges moderata kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman för att ta honom i örat för uppståndelsen om boendet för en grupp flyktingbarn.

– Vi hade ett väldigt bra och konstruktivt samtal. Han tydliggjorde att han står bakom grunderna i Moderaternas flyktingpolitik men medgav också att en del uttalanden kunde uppfattas som olyckliga, säger Per Schlingmann.

Lars-Ingvar Ljungman vill inte beskriva det som att han blev ”tagen i örat”:

– Jag förväntade mig nästan den frågan. Vi har olika uppfattningar men vi skäller inte på varandra. Vi är vuxna människor och talar med varandra i en normal samtalston, säger Ljungman som anser att de senaste dagarna debatt fått orimliga proportioner.

– Jag har försökt att hålla en rätt så städad ton. Jag är varsam med orden. Men när en livlig debatt bryter ut kan man säga saker som man kanske inte menar och om någon uppfattar att något som jag sagt är sårande kan jag bara be om ursäkt.

Efter samtalet skickade Per Schlingmann ut ett internt brev till partiorganisationen. Där skriver han att Lars-Ingvar Ljungman ”klargjort att han ställer sig bakom grunderna i moderaternas och regeringens integrations- och flyktingpolitik”. I brevet skriver Schlingmann också att han för Ljungman betonat vikten av att vara aktsam med språket så att inte ”enskilda uttalanden riskerar att leda diskussionen fel” och lägger till att han anser att flera uttalanden såsom de återgivits har varit olämpliga.

Att frågan om Vellinge kommuns flyktingmottagande blivit en fråga där partisekreteraren tar direktkontakt med kommunens starke man, moderaten Lars-Ingvar Ljungman beror bland annat på en oro för att saken ska komma att skada partiet.

– Men jag tror inte att det skadat partiet. Jag tror att väljarna vet var vi står i de här frågorna, säger Per Schlingmann.

Lars-Ingvar Ljungman anser inte att han ändrat uppfattning i någon fråga efter samtalet med Schlingmann. Ljungman säger att han är kritisk mot delar av integrationspolitiken, och anser inte heller han att de senaste dagarnas debatt skadat Moderaterna.

– Nej, men det får väl framtiden utvisa. Jag tycker fortfarande att man måste kunna diskutera känsliga och kontroversiella frågor. Det måste trots allt vara högt i taket i partiet. Vi gränsar till Malmö och där finns flera exempel på att vår integrationspolitik inte alltid fungerar

Enligt Schlingmann har Lars-Ingvar Ljungman tydliggjort att Vellinge nu ska agera konstruktivt för att erbjuda flyktingbarnen trygga förutsättningar, skolundervisning och ta upp en dialog med de närboende.

– Jag har över huvud taget aldrig uttryckt något gentemot de här ungdomarna. Tvärtom. När de nu är här ska vi se till att göra vår del så bra som möjligt. Men jag har haft synpunkter på systemet, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Per Schlingmann manar också Vellinge att teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. I brevet till partiorganisationen uppmanar han även moderater runt om i landets kommuner att göra samma sak och konstaterar att det finns 200 andra kommuner som likt Vellinge inte skrivit avtal om flyktingmottagande, kommuner som styrs av allt ifrån vänsterpartister och socialdemokrater över hela den politiska till moderaterna, och antyder att i annat fall kan det bli problem med att behålla det kommunala självstyret i denna fråga:

– Om inte kommunerna själva nu visar god vilja kommer de att få se mer av statlig styrning, varnar Schlingmann.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.