Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Schymans partyn – FI:s hopp

Foto: Maja Suslin/TT

Antalet väljare som röstar på FI måste öka med flera hundra procent för att partiet ska ta sig in i riksdagen och EU-parlamentet. Gudrun Schyman, 65, har under de senaste månaderna testat en ny metod för att vinna röster: homepartyn.

FI:s talesperson, Gudrun Schyman har sedan augusti förra året varit på runt 100 så kallade homepartyn. Hon har dykt upp hemma hos folk eller på företag där den som bjudit in henne samlat ihop minst 25 deltagare för att diskutera politik med den förra vänsterledaren.

– Jag är bokad från morgon till kväll ända fram till valet. Det har gått oerhört bra, säger hon till DN i samband med att FI inledde en två dagar lång valkonferens på lördagen.

FI driver frågor som andra partier betraktar som ”särintressen”, enligt Schyman.

– Vill man ha förändring när det gäller löner, pensioner, mäns våld mot kvinnor, rasism och homofobi så måste de frågorna få en helt annan tyngd än vad partierna gett dem i dag, säger Gudrun Schyman. 

Trots att det är en bit kvar till de 2,5 procent som krävs för att få partistöd är Schyman optimisk. Hon säger att feminismen är på stark frammarsch.

– Många ser att det finns både kvinnohat, sexism, rasism och homofobi i Sverige i en omfattning som man kanske inte riktigt vågade se tidigare. Det här handlar inte om enskilda individer som råkar illa ut vid enskilda tillfällen – det här är strukturella problem och de måste man möta med strukturella åtgärder.

Var tredje väljare kallar sig feminist. Det visade en Sifo-undersökning som FI beställt inför valet 2010 och som Gudrun Schyman skrev om DN Debatt. De flesta av de väljarna valde på valdagen att lägga sin röst på ett annat parti. FI fick bara 0,4 procent av rösterna.

– Hittills har väldigt många på valdagen fallit till föga för den här idén att ”nu måste vi förhindra en borgerlig regering”. Man har varit rädd att en röst på FI skulle vara bortkastad. Utfallet av det där taktiska resonemanget har slagit fel två gånger i rad.

– Dessutom har vi fått in rasister i riksdagen men inga uttalade feminister. Det är ett stort problem eftersom feminismen är fascismens och nationalsocialismens absoluta motpol.

Gudrun Schyman vill inte placera FI på en vänster–höger-skala, men säger ändå att partiet skulle stöda en rödgrön regering om det kom in i riksdagen.

– Vi vill absolut byta regering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.